Hrvatski radio

Radio Sljeme

"Naše ulice - naš izbor!"

16.09.2014.

13:51

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Do 22. rujna u gradu se održava Europski tjedan mobilnosti. Namjera je poticati svijest protiv zagađenja uzrokovanog povećanjem motoriziranog prometa u urbanim sredinama. Ove je godine tema "Naše ulice - naš izbor!"

Iako je ovogodišnja tema Europskog tjedna mobilnosti "Naše ulice - naš izbor" to nije kampanja protiv automobila i protiv svih prijevoznih sredstava osim bicikla. Rekla je to pomoćnica pročelnice ureda za socijalnu zaštitu i osobe s invaliditetom Marinka Bakula Anđelić: "To je kampanja za ravnopravnu podjelu ulica. Dakle prije svega građanima, a pogotovo građanima kojima su te ulice jedina mjesta na kojima se mogu kretati, jer je kretanje sastavni dio mobilnosti."

U proteklih šest godina Zagreb je ostvario iznimno zapažene rezultate za održivi promet i mobilnost, a u 2012-toj je dobio nagradu Mobility Award podsjetila je Bakula Anđelić: "Mi nastavljamo dalje, jer nije samo cilj osvojiti nagradu, nego je cilj tu nagradu zaslužiti i zadržati"

Brojne će se udruge predstaviti tijekom tjedna mobilnosti. Događanja završavaju u ponedjeljak 22. rujna na Dan bez automobila i to biciklističkom vožnjom po gradu - Zagrebačkom žbicom. Darinka Jug iz Udruge Moj bicikl: "Krećemo u 18 sati u ponedjeljak s Cvjetnoga trga i završit ćemo vožnju u Biciklističkom informativnom centru u Tomašićevoj ulici. Tako ćemo i službeno zatvoriti Tjedan mobilnosti."

I zagrebačka policija pridružit će se Tjednu mobilnosti na Dan bez automobila. Viktor Forjan: "Tada su pomalo i nezadovoljni građani postupanjem policije, jer sprječavamo ulazak vozačima motornih vozila, s njihovim "ljubimcima" u zonu zabrane prometa. To će i ove godine kao i prošlih godina bi zona Donjega i Gornjega grada."

Dakle ako ne prije, podržite Tjedan mobilnosti ponedjeljak 22. rujna na Zagrebačkoj žbici - biciklističkoj vožnji kroz grad.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.