Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nasilje nije cool

06.05.2014.

11:30

Autor: Irena Dizdarević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Nasilje nije cool" - naziv je to koncerta koji će se večeras, s početkom u 20 sati održati u kazalištu Vidra, u Draškovićevoj ulici. Njime završava istoimeni jednogodišnji projekt, koji udruga Medijska tvornica provodi po školama diljem Hrvatske.

Njegov je cilj - edukacija i prevencija na temu cyberbullyinga i govora mržnje na internetu. U projekt je bilo uključeno 15 osnovnih i srednjih škola, iz 10 gradova - točnije u njemu je aktivno sudjelovalo više od 300 učenika. Kroz medijske radionice organizirana su interaktivna video-snimanja i otvorene rasprave o cyberbullyingu, govoru mržnje i nasilju na internetu općenito. U prvoj fazi sudionici su motivirani za izradu vlastitog videa o tome kako oni vide problem nasilja na internetu. U drugoj fazi održavaju su debate o problemu cyberbullyinga na kojima sudjeluju stručnjaci iz područja psihologije, sociologije ili pedagogije za poticanje otvorene rasprave među sudionicima.

 

Nasilje nije cool provodi se kroz program Mladi na djelu, te je krajem prošle godine postao partnerski projekt u sklopu kampanje Vijeća Europe "No Hate Speech Movement", koji se u RH provodi kroz Ministarstvo socijalne politike i mladih pod nazivom "Dislajkam mržnju - NE govoru mržnje na internetu". Također, projekt Nasilje nije cool sufinancira se kroz Gradski ured za obrazovanje, kulturu i šport, a provodi se uz suglasnost Ministarstva znanosti, obrazovanja i športa te preporuku Agencije za odgoj i obrazovanje.

 

Sav prihod od ulaznica večerašnjeg koncerta - na kojem će nastupiti - Connect, Lana Jurčević, Ivana Kindl, Leteći Odred, Luka Nižetić, Slavonia Band, Sandi Cenov i Teška industrija namjenjen je Savjetovalištu protiv nasilja djece i mladih Luka Ritz.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.