Hrvatski radio

Radio Sljeme

Naučite više o skloništu Dumovec

23.01.2014.

11:19

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sklonište za nezbrinute životinje - Dumovec, poziva zagrebačku djecu na program edukacije koji se provodi u Knjižnicama grada Zagreba ili u dječjim vrtićima i školama.

Na poziv razrednih odjela, knjižnica ili vrtićkih grupa u posjet djeci dolazi edukatorica Petra Bajan u društvu kujice Sisi, priopćeno je iz skloništa Dumovec. Dodaju kako je do edukatora lako doći, treba se samo javiti u Dumovec i dogovoriti termin. Petra i Sisi tada kreću na predstavljanje, nakon čega slijedi druženje djece sa psom.

"Klinci i klinceze kroz igru, video i druženje sa psom Sisi uče kako se brinuti o psu, što mu sve treba u životu, što psi smiju i ne smiju, razliku između dobrog i lošeg za životinje i za ljude te kako pravilno prići nepoznatom psu. Djeca za vrijeme edukacije uče o skloništu Dumovec - kako postati odgovoran vlasnik psa, što znači biti volonter, koje pasmine pasa postoje te sudjeluju u kreativnim zadacima i radionicama, sve to, naravno, uz druženje sa psom Sisi", navode iz skloništa Dumovec.

To sklonište kroz sve svoje aktivnosti promovira udomljavanje kućnih ljubimaca, pa se tijekom edukacije djeca uče i koliko je važno udomljavati pse te im tako spasiti život. "Cilj edukacije skloništa Dumovec je razvijanje svijesti o ulozi životinja u čovjekovom okruženju, a posebno o odnosu čovjeka prema njima, znači odnosu pas-čovjek. Djeca od tri, četiri godine, koja sudjeluju u programu, uče o psima, o ponašanju prema psima, kako postati odgovoran vlasnik i što napraviti kada sretnu nečijeg psa ili psa lutalicu", objašnjava edukatorica Petra Bajan.

Sisi, umiljata kujica i radni pas je glavna atrakcija programa edukacije azila Dumovec. Ona je s djecom odlična, a posebno je pažljiva kad se radi edukacija djecom s poteškoćama u razvoju. Program traje oko 45 minuta i prilagođava se temom s obzirom na uzrast djece. Najviše na edukaciji može biti 25 djece.

Tijekom edukacije djeca nauče i koliko je važno udomljavati pse i tako im spasiti život. Brojne pisane pohvale, prekrasni dječji crteži i više od 2000 djece koja su u prošloj godini prošla program edukacije znak su da je ovaj program iznimno bitan za zagrebačke mališane koji će jednog dana odrasti u odgovorne građane koji će se prema životinjama ponašati plemenito i odgovorno, ističu u Skloništu za nezbrinute životinje Grada Zagreba Dumovec.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.