Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nova metoda plaćanja plina

22.01.2014.

11:53

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Slušatelje u "Komunalijama" Radio Sljemena zanimala je nova metoda plaćanja plina, pa je u našem programu gostovao Davor Šestan iz Gradske plinare.

Šestan je podsjetio da je Hrvatska energetska regulatorna agencija, krajem prošle godine, donijela novu metodologiju u kojoj je potrošače svrstala u 12 kategorija. Kategorija kupaca "Kućanstvo" podijeljena je u 4 kategorije, od kojih su prvih dvije prisutne u gotovo 80 posto kućanstva. Budući da sve te kategorije zbunjuju građane, Šestan je pokušao objasniti o čemu se radi.

"Oni su podijeljeni po godišnjoj potrošnji, s time da su u prvoj kategoriji ljudi koji imaju isključivo kuhanje doma, a druga kategorija su grijanje plus kuhanje, odnosno prva kategorija je do 540 kubičnih metara plina godišnje potrošnje, a druga je do 2700 kubika godišnje. Prva kategorija će platiti na nivou godine povećanje od 10 do možda 15 kuna, a druga kategorija će imati smanjenje za 10 kuna."

Zbog usklađenja s regulativom Europske unije od prvog siječnja ove godine Gradska plinara počela je obračunavati cijenu plina u kilovatima. Način na koji se može izračunati cijena kubika plina napisana je i objašnjena na svakom računu koji građani dobiju, ističe Šestan..

"Na poleđini imate detaljno objašnjenje i ne bi trebalo biti nikakvih problema. Znači, kolona pet se pomnoži s kolonom šest, kolona pet je volumen odnosno kubični metar, crna polja na brojilu puta ogrjevna vrijednost koja vam je navedena u računu i dobit ćete iznos u kilovatima koji pomnožite s cijenom".

Kada je riječ o naplati dugovanja prema Plinari, Šestan ističe da su prošle godine imali gotovo 14 tisuća utuženja, a od toga je naplaćeno 30 posto dugovanja građana. No, zbog teške ekonomske situacije u zemlji građanima ne zatvaramo pipe s plinom, dodao je Šestan.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.