Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nove 63 kamere za video nadzor

31.07.2014.

13:31

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U širem centru grada na 21 novoj lokaciji postavljene su 63 kamere za video nadzor. Time se njihov ukupan broj u gradu popeo na 285. U njihovo se postavljanje dosad uložilo oko 20 milijuna kuna. U prilog činjenici da su i više no korisne ide podatak da su tijekom prošle godine kamere zabilježile oko 42 000 prekršaja.

Video nadzorom se želi povećati sigurnost i uvesti red u javni gradski prostor, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. "Ne samo prometa u mirovanju, nego, budući da samo policija ima pristup svakoj našoj kameri, jer je to zaštićeno, smanjio se i broj kaznenih djela u lokacijama u kojima su kamere."

Gradonačelnik ne očekuje ni negativne reakcije civilnih udruga jer je po njegovom mišljenju "želja i civilnih udruga siguran i miran grad, da zaštitimo naše sugrađane koji su u 99,9% slučajeva na tragu onoga što mi radimo" 

Kamere nismo postavili da bismo naplatitli što više kazni za krivo parkiranje. Osnovni je cilj sigurnost, a privatnost nije ugrožena. Dosad se nitko nije žalio naglasio je pomoćnik pročelnika za komunalno i prometno redarstvo Mate Kraljević: "Ali su svi građani koji su iole na početku imali negativan stav prema ovim kamerama, prilkom dolaska u Jagićevu 31 (u kojem je smješten Sektor za komunalno i prometno redarstvo), vide da je svaka slika koja se napravi zaštićena, te da ne može doći u javnost."

Prema gradonačelnikovim riječima u gornjem smo djelu europskih država prema dobrom stanju sigurnosti. I s projektom postavaljnja kamera za video nadzor se nastavlja.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.