Hrvatski radio

Radio Sljeme

Nov način zakupa i kupoprodaje poslovnih prostora neće štetiti malim obrtnicima

24.05.2022.

15:01

Autor: Radio Sljeme

Zlatar Stjepan Pavlović Štef

Zlatar Stjepan Pavlović Štef

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Novi Nacrt odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora donosi određene promjene za gradske obrtnike. Naime, Grad želi stati s praksom davanja ugovora na neodređeno i držati se zakona koji obvezuje provođenje javnih natječaja. Tako će se svima koji su imali ugovor na neodređeno ponuditi produljenje ugovora još pet godina, a ostalima na 10 godina s mogućnošću produljenja na još pet godina bez natječaja, ako je poslovanje bilo uredno. 

Zagrebački zlatar Stjepan Pavlović Štef u Ilici 52 posluje već 36 godina.


- Fali nas dosta. Prije 30 i nešto godina od Frankopanske do Trga bilo je jedno 12, 13 zlatarskih radnji, sada su sve zatvorene. Prostor služi, malo se razmrdao u potresu, obnovili smo ga koliko je bilo nužno. Služi da možemo živjeti, pokrivati režijske troškove i zarađivati za kruh - ističe naš sugovornik.


Iz Obrtničke komore Zagreb u našoj emisiji Gradska posla izrazili su bojazan da će izmjene odluke pogoditi male i deficitarne gradske obrte koji djeluju i po 90 godina na istim lokacijama i koji su jedan od simbola grada. No, Željko Matijašec iz Ureda gradonačelnika poručuje kako nema razloga za strah.


- Grad Zagreb će kod raspisivanja natječaja ciljati, recimo za ovaj prostor, da se ne mijenja namjena. Na natječaju neće pobijediti onaj tko ponudi više i čija je djelatnost tržišno isplativija, već onaj za čiju djelatnost smatramo da je prikladna za određeni tradicijski ili obrtnički prostor - kaže Matijašec.


- Veseli nas ako će uistinu tako biti. Po postojećem Zakonu o zakupu i kupoprodaji prostora, Gradu Zagrebu, pa i ostalim gradovima i općinama, omogućeno je da određeni dio grada, odnosno, dio ulice ili trga, propiše određene djelatnosti. Ako bi se donio provedbeni urbanistički plan na takav način, onda bi to ustinu bilo i moguće provesti, kazala je tajnica Obrtničke komore Zagreb Vjekoslava Hruška Legac.


Zainteresirana javnost u raspravu o novom nacrtu odluke o zakupu i kupoprodaji poslovnih prostora može se uključiti još tri dana.Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Gradska posla

Uvijek provjereno i bez zadrške - o gradu i onima koje financiramo prirezom : "Gradska posla" slijede stope rado slušanih emisija Radio Sljemena gradske tematike. Budite s nama utorkom od 10 sati i 30 minuta. Urednik je Ivan Fedor.

Poslušajte u Slušaonici