Hrvatski radio

Radio Sljeme

Novi odjel Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan

14.01.2014.

11:50

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić sa suradnicima otvorio je odjel IIIa Psihijatrijske bolnice Sveti Ivan u Jankomiru.

Smještajni kapacitet Odjela IIIa je oko 60 osoba, ali objekt je primarno zamišljen kao prostor za dnevne sadržaje, te će kroz nove prostore moći prodefilirati oko 150 do 200 ljudi na dan. U objektu površine oko 4200 m2, predviđene su tako i prostorije za dnevni boravak, za psihoterapiju i druge aktivnosti, a sve kako bi pacijenti imali što bolje uvjete oporavka.

Gradonačelnik Milan Bandić prilikom otvaranja odjela  istaknuo je kako je malo europskih metropola s takvim zdravstvenim standardom za ljude koji se nađu u situaciji da im treba pomoć psihijatara. "To je solidarnost na djelu svih Zagrepčana s onima kojima je potrebna pomoć", rekao je Bandić.

Pročelnica gradskog ureda za zdravstvo Mirna Šitum rekla je da je dovršenje ovoga objekta iznimno bitno jer je Psihijatrijska bolnica sveti Ivan u Jankomiru prepoznata kao centar izvrsnosti za populaciju psihijatrijskih bolesnika.. "Ovaj objekt je koncipiran na način da pokaže da svi ti bolesnici ne trebaju smještaj kako laici promišljaju, nego da im je ponekad, u zadnje vrijeme je sve više takvih psihijatrijskih dijagnoza, dostupno liječenje na razini dnevne bolnice tako da su ovdje stvoreni uvjeti da mogu raditi u takvim grupama u malim grupama, i da nakon toga odlaze svojim kućama i da normalno žive."

Grad Zagreb u ovaj je odjel uložio 18 milijuna 300 tisuća kuna.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.