Hrvatski radio

Radio Sljeme

O posljedicama poplave

13.02.2014.

13:49

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na zagrebačkom području nakon obilnih kiša stanje se smiruje, kroz grad je prošao vodni val. No jučer su i djelovi grada bili pod vodom. Jarun na zapadu, te istočni dijelovi grada od Dubrave do Sesvetskog Kraljevca.

U vrlo kratkom roku pala je mjesečna količina oborina na gradskom području. U potoke Vrapčak, Kuštošak i Črnomerec slijevala se velika količina oborina. I inače vodostaj potoka Vrapčaka se za nekoliko zadnjih kišnih nevremena podizao, pa se stanovnici Jaruna s pravom pitaju što i kao dalje. A kako riješiti taj problem pojasnio je voditelj centra obrane od poplave pri Hrvatskim vodama Tomislav Gažić: "Više ne možemo dozvoliti da se ta voda vraća u jarunsko jezero. Projektira se crpna stanica velikog kapaciteta koja će otkloniti tu opasnost. Mora se ishoditi lokacijska dozvola i izraditi projekti, a mislim da se to već ove godine planira izvesti."

Najveći je problem ipak bila komunalna urbana odvodnja naglasio je Gažić. A po riječima gradskih otaca zbog kanala koji su se začepili dio krivice za poplavljene kuće u Sesvetskom kraljevcu ipak se može prebaciti na Hrvatske vode.

Iako su učinili sve što je bilo u njihovoj moći, nemoguće se bilo obraniti od velike količine kiše, kaže Gažić. "Pri tolikim oborinama vodotoci nose svakakav otpad, te se začepe pojedini propusti, no naše su ekipe bile na terenu i intervenirali smo prema dojavama".

I na Medvednici je situacija puno bolja nego jučer, no zbog velikog dotoka vode aktivirala su se neka star klizišta, a kiša ih je dodatno pojačala, rekao je Upravitelj šumarije Zagreb Ivica Dugački. U gradskim parkovima situacija je bila najgora na Dubravkinom putu gdje je voda odnijela dio ceste, a ima i izvaljenih stabala. Najviše problema uzrokuju srušena stabla s privatnih parcela za čije su uklanjanje odgovorni vlasnici zemljišta s kojeg je stablo palo, pojasnio je Dugački. "U mnogo slučajeva u podseljmenskoj zoni na jednoj parceli imamo od 10 do 15 vlasnika i u takvim se kombinacijama ne zna tko gospodari, a najčešće ne gospodari nitko. Tu su nama vezane ruke. Često puta nam se dogodi da uklanjamo stabla i vlasnik pita što mi to radimo. Jednostavno - nemamo ovlasti intervenirati na privatnim posjedima."

Hrvatske šume zato upozoravaju vozače da ne parkiraju pokraj velikih stabala u podsljemenskj zoni.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.