Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježava se 80. godišnjica smrti Nikole Tesle. Okolnosti njegove smrti i danas su misterija

07.01.2023.

11:34

Autor: Radio Sljeme

Vijenci na spomeniku Nikoli Tesli u Zagrebu

Vijenci na spomeniku Nikoli Tesli u Zagrebu

Foto: Neva Zganec / Pixsell

Na današnji dan prije 80 godina preminuo je jedan od najvećih umova koji su hodali Zemljom - Nikola Tesla. Tim povodom predstavnici Udruge "Nikola Tesla Genij za budućnost" položili su vijenac na spomenik velikom znanstveniku, u ulici koja u središtu Zagreba nosi njegovo ime.

O Tesli je puno toga već rečeno, no uz njegove zadnje dane života i dalje se vežu brojne nepoznanice, rekla nam je predsjednica Udruge Nikola Tesla - Genij za budućnost Dragica Mihajlović.


- Govori se da je Tesla ubijen. Ono što znam iz različitih dopisa i dokumenata, a što nije potvrđeno, je da je Tesla radio na jednom velikom projektu za američku vojsku. Međutim, nakon što je vidio posljedice tog projekta koje neće biti pozitivne za čovječanstvo, ubrzo je od njega odustao. Zatvorio se u sobu i rekao svojoj tajnici da nikome ne otvara, da želi mir i da ne želi nastaviti taj projekt, čak ni pod prijetnju smrću. Tajnica ga je nekoliko dana nakon toga pronašla mrtvog na krevetu. Još uvijek se ne zna što je uzrok njegove smrti. Ono što je neobično je da su ga prvo pokopali, da bi ga mjesec dana nakon toga iskopali i kremirali. Urna s njegovim pepelom nalazi se u muzeju u Beogradu. Nitko ne zna razlog zašto je prvo pokopan pa onda kremiran - ističe Mihajlović. 


Zahvaljujući Tesli danas imamo struju, televizore, mobitele, radio i brojne druge električne uređaje koji nam olakšavaju život. On je bio i filozof, izučavao je religiju, glazbu, umjetnost, medicinu - drugim riječima renesansi čovjek. Bio je i veliki filantrop.


- On je nastojao da bude tolerancija među svim ljudima. Takvi su i njegovi izumi, poput besplatne energije za cijelo čovječanstvo. Mnogi takvi njegovi izumi, nažalost, nikada nisu zaživjeli. Nikada nije radio razliku u rasi, religiji, nacionalnosti. Bitna mu je bila ljubav prema svima. Te njegove ideje nastojimo prenijeti kroz naše projekte, osobito sada u vrijeme netrpeljivosti u svijetu. Mir u svima nama, ljubav prema drugima, tolerancija u različitosti - to su ključne poruke Tesle koje nastojimo prenijeti prema svijetu - naglasila je Mihajlović.


Ono po čemu je ovaj veliki izumitelj bio i ostao čovjek s velikim Č je njegov moto da ne zagađuje planet svojim izumima, već da bez negativnog utjecaja koristi prirodu kao nepresušni izvor ideja kako bi čovječanstvu bilo bolje. Nije mario za novac, težio je da svatko ima dostupnu besplatnu energiju. Zahvaljujući takvoj Teslinoj filozofiji, udruga koja nosi njegovo ime pokrenula je nagradu za etično poslovanje, za koji su povukli novac iz EU fondova.   


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici