Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježava se Dan očeva

19.03.2023.

13:11

Autor: Radio Sljeme

Dan očeva

Dan očeva

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Dan očeva obilježen je zabavno-edukativnim programom za cijelu obitelj u parku na zagrebačkim Srednjacima. Sve je organizirala Hrvatska udruga za ravnopravno roditeljstvo, a podršku su im dali Inicijativa Čisteći medvjedići te novinar i bloger Domagoj Jakopović Ribafish.

Djeca su u sklopu programa imala prilike čuti priču kako životinje osnivaju svoje obitelji i zajedno brinu za svoje potomke. Domagoj Jakopović Ribafish podijelio je svoje iskustvo istaknuvši važnost sudjelovanja oba roditelja u životu djeteta nakon razvoda, a nakon toga, svi sudionici pridružili su se akciji čišćenja parka.


- Kada me pitaju koliko dugo ćemo se time baviti, ma dok ptice na grani neće znati da je 19.3. Dan očeva! Kad mi odemo svaki na svoju stranu, kao moj bivši suprug i ja, mi ne prestajemo biti roditelji, mi ne prestajemo biti mama i tata, nešto najljepše i najvažnije u djetetovu životu. Mi vam ovdje imamo jednu divnu priču, divnu priču s najtužnijim roditeljima, mi vam imamo tatu koji 9 godina nije vidio svoju kćer, i zašto, iz nekakvog razloga tako nehumanog, glupog, bezobraznog, imamo tatu koji viđa dijete na kapaljku, zašto, ne zna ni on zašto, ni dijete ne zna zašto. Mi smo ovdje na lijepom danu i mi ćemo ovdje priuštiti ljudima jedan krasan, divan i sretan dan, ali smo tužni, u duši smo tužni, ali djeci ćemo priuštiti nešto lijepo - rekla je Melita Požgaj iz Hrvatske udruge za ravnopravno roditeljstvo.


A što kažu tate, što za njih znači biti dobar otac?


- Sudjelovati u svim aspektima djetetova života, od njegova rođenja, kroz odrastanje pa do odrasle dobi, skrbiti o djetetovu zdravlju, obrazovanju, vanškolskim aktivnostima, u igri, učenju - kazao je jedan od okupljenih tata, dok je drugi poručio:


- Dobar tata mora biti dobar bez obzira na sve, na sve situacije, mora biti pozitivan i mora djeci prenositi nekakvu pozitivnu sliku o svijetu.


Sva ljubav i pažnja pružena djeci uvijek se višestruko vraća. A zajedno, očevi i djeca mogu puno; provoditi vrijeme aktivno, baviti se sportom, čuvati okoliš i učiniti svijet boljim i pravednijim mjestom.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.