Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježen "Međunarodni dan sestrinstva"

12.05.2014.

16:28

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prigodnim programom u KBC-u Zagreb danas je obilježen Međunarodni dan sestrinstva s kojeg je poručeno da medicinske sestre i tehničari prate svjetske standarde, što je vidljivo kroz uvođenje novosti u tu najveću hrvatsku zdravstvenu ustanovu.

To se prije svega odnosi na kontinuirani profesionalni razvoj koji, osim redovitih predavanja, uključuje i program obnavljanja znanja iz temeljnih postupaka oživljavanja za medicinske sestre i ostale zdravstvene profesionalce koji se održavao lani, završilo ga je 800 medicinskih sestara i tehničara, a nastavlja se i ove godine.

Novost u zdravstvenom sustavu je i "Orijentacijski dan" koji se provodi u sklopu KBC-a Zagreb za sve nove zaposlenike, kojih je prošle godine bilo ukupno 238, od čega 93 zdravstvena djelatnika i 145 pripravnika. Riječ je o programu uvođenja u posao novih zaposlenika koji treba osigurati efikasnije korištenje vremena, poboljšanje komunikacije među zaposlenicima i osjećaj pripadnosti novoj sredini.

Na proslavi je predstavljena metoda oživljavanja i humanog ograničavanja, koja se koristi prilikom obuzdavanja bolesnika kod kojih postoji mogućnost samoozlijeđivanja ili nanošenja ozljeda drugim osobama.  U sklopu KBC-a Zagreb zaposleno je 2124 medicinskih sestara. Trenutno na sestrinskim studijima studira 408 medicinskih sestara, dok njih još 433 planira upisati isti.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.