Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježena godišnjica 144. brigade HV Sesvete

07.10.2018.

13:58

Autor: Margareta Jozinović

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Dusko Jaramaz/PIXSELL

Foto: - / -

Prije 27 godina osnovana je 144. brigada HV Sesvete. Tim povodom danas su položeni vijenci u Sesvetama na spomeniku poginulim hrvatskim braniteljima. Uz predsjednika Udruge veterana 144. brigade, Ante Plazonića, vijenac je položio prvi čovjek gradskog HDZ-a, Andrija Mikulić.

Jedna je to od vrlo značajnih postrojbi HV koja je svoj ratni put prošla od Slavonije do južnog bojišta. Brigada je dala značajan doprinos u Domovinskom ratu - 21 poginuli i preko 100 ranjenih vojnika. Sa područja Sesveta nije djelovala samo 144. brigada nego su Sesvećani branili Domovinu kroz različite postrojbe tako da je 80-ak Sesvećana dalo svoje živote u obrani Domovine, prisjetio se i podsjetio na značajan doprinos predsjednik Udruge veterana 144. brigade, Ante Plazonić. 

Vijenac je položio i predsjednik Skupštine i prvi čovjek gradskog HDZ-a, Andrija Mikulić koji je uoči sutrašnjeg Dana neovisnosti uputio i čestitku. Ne smijemo nikada zaboraviti i zlatnim slovima moraju biti upisana imena branitelja koji su svoje živote položili na oltar Domovine. Da nije njih ne bi danas bilo Hrvatske i mi danas ne bismo mogli slobodno pjevat himnu, ne bismo slavili dan Neovisnosti. Prema tome, još jednom veliki naklon i veliko hvala za sve ono što su učinili da danas imamo slobodnu, suverenu i samostalnu Republiku Hrvatsku! Svim građanima, Zagrepčankama i Zagrepčanima želim čestitati dan Neovisnosti. Znamo da je to u novijoj Hrvatskoj povijesti jedna od bitnijih političkih odluka jer je Hrvatska postala samostalna i suverena država!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.