Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježeno 75 godina Kliničkog bolničkog centra Zagreb

12.04.2017.

14:22

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Klinički bolnički centar Zagreb, popularno "Rebro",osnovan daleke 1942.-ge, danas je proslavio 75. rođendan. U svom radu ta je bolnica bila predvodnica mnogih medicinskih zahvata. Danas je predstavljena i nova internetska stanica i novi logo KBC-a Zagreb.

S 29 klinika, gotovo 2 tisuće bolesničkih postelja, približno 5 tisuća 500 zaposlenih, oko milijun i pol pacijenata na godinu i s prosječno 50 tisuća operacija svake godine, danas je Rebro najveća bolnica u Hrvatskoj te ima status središnje nacionalne bolnice. Na tome se neće stati istaknuo je ravnatelj KBC-a Ante Čorušić te najavio nove projekte. Pri kraju smo ishođenja građevinske dozvole za izgradnju tunela spojnice između Klinike za plućne bolesti Jordanaovac i središnje zgrade KBC-a Zagreb. I ono što nam još preostaje, a to nećemo moći napraviti bez napora resornog ministarstva i cijele Vlade, to je kompletiranje razvojne faze III i kompletiranje cijeloga Rebra, kako bi još jedan dio klinika sa Šalate, preotale dvije, prebacili u ovaj jedinstveni bolnički sustav u Hrvatskoj.

Humanost koju imaju liječnici prepoznata je, cijenjena, potrebna i nužna svakom društvu, istaknuo je predsjednik Vlade Andrej Plenković. Doprinos KBC-a Zagreb razvoju hrvatskoga zdravstva, zdravstvene zaštite, znanstvenih postignuća, međunarodne reputacije, vašeg svakodnevnog predanog rada nadaleko je i cijenjena i prepoznata i priznata.

Na kvalitetu Rebra podsjetio je i ministar zdravstva Milan Kujundžić. Rebro je bilo i ponos i perjanica hrvatske medicine. Nama drugima koji nismo na Rebru, rebro je bilo poticaj - biti jednako dobar kao Rebro. Ma kako nam je danas teško, gospodine premijeru, vjerujem da ćetre nastaviti na tome tragu i da će ova Vlada iznjedriti korake dalje, a to je graditi jedinstvenu dječju bolnicu u zagrebu.

Na današnjoj proslavi predstavljena je nova internetska stanica i novi logo KBC-a Zagreb.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.