Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilježeno prvo postrojavanje ZNG-a u Kranjčevićevoj

28.05.2014.

12:43

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U povodu obilježavanja 23. obljetnice ustrojavanja Oružanih snaga, Dana oružanih snaga i Dana Hrvatske kopnene vojske te prvog postrojavanja Zbora narodne garde na stadionu NK Zagreb u Kranjčevićevoj vijence i svijeće kod spomen ploče položo je potpredsjednik HNS-a, zastupnik u Europskom parlamentu i bivši ministar obrane Jozo Radoš

Podsjetivši se na vrijeme prvog postrojavanja ZNG-a, 28. svibnja 1991 godine, Radoš je rekao da je tada bilo vidljivo da razlaz u tadašnjoj Jugoslaviji neće ići mirnim putem. "To je bio hrabar potez i animirajući za cijeli narod, važan za branitelje i za obranu domovine", ocijenio je.

Dodao je da danas, kada se prisjećamo tog vremena, treba tim ljudima odati priznanje i zahvaliti svima koji su obranili Hrvatsku i odati posebnu počast onima koji su u obrani dali živote.

Na pitanje zašto je na mjestu prvog postrojavanja ZNG-a skromna proslava, Radoš je rekao da je središnja proslava te obljetnice u Koncertnoj dvorani "Vatroslav Lisinski". "A zašto tu nema nikoga treba pitati one koji te proslave organiziraju", dodao je.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.