Hrvatski radio

Radio Sljeme

Obilne oborine trajni problem za odvodnju

03.09.2014.

13:03

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Kiša koja je padala s nedjelje na ponedjeljak ponovno je stvorila probleme u Gornjoj Dubravi i ispod podvožnjaka na Aleji Bologne. Odvodnja u našem gradu postaje sve veći problem zbog obilnih oborina.

Kanalski sustav našega grada dimenzioniran je po preporuci vodopravne osnove grada Zagreba iz 1982., rekao je za naš program direktor sektora odvodnje pri vodoopskrbi i odvodnji Ranko Gregorin. No od tada su se bitno promjenili vremenski uvjeti i oborinski sustav danas se mora drukčije dimenzionirati.

Što to konkretno znači za podvožnjak u Aleji Bolonje Gregorin je pojasnio: "Da bi se podvožnjak kvalitetno riješio, ove bi godine trebalo početi s radovima na izgradnji paralelnog kolektora Dubravica. On bi trebao rasteretiti sjeverni dio grada od Aleje Bologne, odnosno željezničke pruge. A da bi se u potpunosti riješio problem i spriječilo plavljenja, potrebna je potpuna rekonstrukcija podvožnjaka."

I sljemenski potoci stvaraju velike probleme, dodaje Gregorin, jer su spojeni na gradski kanalski sustav i opterećuju ga: "Sada se radi na tome da se projektira generalni rasteretni sustav i da se pokuša što više oborinskih ispusti direktno u Savu, a ne dovoditi ih u sustav." U tijeku su radovi na privremenim mjerama. Odnose se na izgradnju kolektora Dubravica za zapadni dio, te za istočni dio grada kolektor Čulinečka.

Mnogi Zagrepčani misle da se i slivnici prerijetko čiste, te da su i oni uzrok poplava u gradu. S tim se složio i Gregorin. "I mi smo svjesni toga da to nije dovoljno, da bi bilo idealno čistiti nakon zimske sezone i naravno u jesenskom periodu kada pada lišće i nakupi se smeće. Nadamo se da ćemo s Gradom postići takav dogovor da se to čisti dva puta godišnje. No začepljeni slivnici nisu u većini slučajeva uzrok ovih plavljenja, nego je uzrok preopterećenje sustva."

Na žalost plavljenja nekih dijelova grada i dalje će biti problem, jer obilne oborine više nisu iznimka.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.