Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od srijede niže cijene parkiranja

31.03.2014.

13:18

Autor: Mario Mihaljević, Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Milan Bandić objavio je nove cijene parkiranja. Od srijede cijena parkiranja u prvoj zoni bit će 6 kuna, u drugoj 3 kune, a u trećoj zoni jedan sat parkiranja stajat će kunu i pol. Snižene su i cijene parkiranja u garažama. Jedino je cijena mjesečnog povlaštenog parkiranja u 1. zoni ostala ista - i to 100 kuna. Bandić je najavio da će Odjel za promet predložiti Gradskoj skupštini uvođenje 4. i 5. zone. Ako Skupština prihvati prijedlog, cijena parkiranja će u njima biti između sedam i devet kuna mjesečno.

"Mi smo 4 i pol godine imali situaciju da se tvrtka zvana Zagrebparking odmetnula i da nismo mogli djelovati na dobrobit građana pa tako niti snižavati cijene parkinga" rekao je Bandić.

Snižavaju se cijene i u garažama, pa će sat vremena u garaži na Kvaternikovu trgu, Tuškancu i Gorici (u Martićevoj ulici) koštati četiri kune, a na Langovom trgu, klinici Rebro i u Petrinjskoj ulici bit će kunu skuplja. Najjeftija je garaža na Sveticama u kojoj će sat vremena parkinga stajati dvije kune.

Osim nižih cijena, novost je i proširenje zone naplate. "Ovo je sada naša procjena, a do svibnja će gradski Odjel za promet predložiti Gradskoj skupštini uvođenje 4. i 5. zone u kojoj će se parkiranje plaćati po simboličnoj cijeni, mjesečno između 7 i 9 kuna" - objasnio je Bandić, usporedivši da je to cijena jedne kave.

"Što time želimo postići? Ravnomjerno pokriti cijeli grad i s druge strane omogućiti građanima ovoga grada da mogu normalno funkcionirati. Pa će čovjek u Sesvetama ili u Petruševcu moći razmisliti da li će nad svoje 3 gredice luka parkirati auto i tako ne plaćati 8 kuna gradu mjesečno ili će posaditi luka pa ostaviti auto na pločniku i tada platiti gradu tih 8 kuna..."rekao je u svom stilu gradonačelnik Bandić

Dodajmo da Zagrebparking od sutra mijenja SMS kodove za plaćanje javnih parkirališta slanjem SMS poruka. Ispred postojećih troznamenkastih kodova bit će potrebno dodati broj 700. Time će se, primjerice, parkiranje za I. zonu plaćati na broj 700 101.

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.