Hrvatski radio

Radio Sljeme

Od Zagreba do Dugog Sela najbrže vlakom

09.09.2014.

12:16

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon jedne godine završena je većina radova na obnovi dionice željezničke pruge Zagreb-Borongaj-Sesvete-Dugo Selo. Time je postignut bolji protok željezničkog prometa, a ubrzano je i vrijeme putovanja.

Vlakovi sada mogu voziti dvostruko brže, odnosno umjesto 70 km/h, mogu dostići brzinu od 140 km/h. No, to znači i da su pružni prijelazi puno opasniji za vozače i pješake jer strojovođa ima manje vremena za uočavanje prepreke, a zaustavni put pri većoj brzini može biti i do 1000 metara. U HŽ-u ističu da su svi pružni prijelazi osigurani, makar "andrijinim križem". Mnogi smatraju da je ovo nedovoljno. Ipak, za bolje rješenje u Hrvatskim željeznicama nemaju dovoljno novaca.

Putovanje od Dugog Sela do Zagreba sada će biti skraćeno od 5 do 10 minuta što znači da se vlakom može stići za manje od 30 minuta. "Ovo je sjajan rezultat jer putovanje automobilom u vrijeme špice traje sat vremena ili više", rekao je u našem programu Željko Dabić, direktor poslova Gradnja.

Riječ je o investiciji vrijednoj 230 milijuna kuna. "Za manje od godinu dana napravilo smo obnovu na 16 kilometara dugom razmaku na dvokolosječnoj pruzi gdje smo obnovili nosivu konstrukciju, kolosječnu rešetku, prateću kontaktnu mrežu. Za putnike je posebno važno da smo obnovili i modernizirali stajališta Trnava i Sesvetski Kraljevac", istaknuo je Dabić.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.