Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odbijen ugovor za javnu rasvjetu

06.02.2014.

18:16

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelniku Milanu Bandiću u Gradskoj skupštini nije prošao prijedlog četverogodišnjeg ugovora o održavanju javne rasvjete s tvrtkom Elicom vrijednog 160 milijuna kuna s PDV-om. Leđa su mu okrenuli partneri iz HSLS-a koji su prigovorili zbog 'diskriminacijskog javnog natječaja'.

'Treba priznati da se na natječaj javila samo jedna tvrtka, jer smo konkurenciju onemogućili uvjetima natječaja', rekao je nezavisni zastupnik Vladimir Ferdelji kojega podržava HSLS. Ferdelji smatra kako je nevjerojatno da je cijena održavanja, bez obzira na veći broj rasvjetnih tijela, povećana za 12 milijuna kuna, a posebno su ga zasmetali uvjeti iz natječaja od kojih je jedan bio taj da se mogu javiti samo tvrtke koje su u posljednjih pet godina imale godišnje minimalno pet milijuna kuna prihoda u poslovima održavanja javne rasvjete u Zagrebu.

Osim HSLS-a koji inače podržava prijedloge gradonačelnika Milana Bandića, protiv ugovora s tvrtkom Elicom bili su i SDP, te koalicija predvođena HDZ-om. Zanimljivo, za ugovor su glasala i dvojica HSS-ovaca koji su u koaliciji s HSLS-om, no to nije bilo dovoljno za prihvaćanje ugovora. Bandićevi zastupnici uzalud su pokušali objasniti da je tvrtka Elicom jedina sposobna ponuditi kvalitetnu uslugu, te da je to jedini razlog zbog kojeg na natječaju nije bilo više ponuđača.

Natječaj će se sada morati ponoviti, očigledno uz znatno promjenjene uvjete koje diktira samo za ovu prigodu oformljena 'skupštinska većina' u kojoj nema gradonačelnikovih ljudi. Bit će zanimljivo vidjeti hoće li to omogućiti da se na natječaj javi i jedna od četiri tvrtke koje su, uz Elicom, podigle natječajnu dokumentaciju na prvom natječaju provedenom prošle godine, ali koje nakon toga nisu ponudile svoje usluge.

Povećanu cijenu u Gradu pravdaju povećanim obimom posla i značajnim povećanjem broja rasvjetnih tijela u gradu. Resorni pročelnik Dinko Bilić čak i ne smatra da je došlo do značajnog povećanja ugovora. U konačnici, izlicitirana cijena, tvrdi Bilić, samo je procjena godišnjih troškova održavanja javne rasvjete koji u stvarnosti mogu biti niži, ali i viši.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.