Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odbor za kontrolu o rebalansu gradskog proračuna

17.07.2014.

14:20

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Skupštinski Odbor za kontrolu, uoči sjednice koja će se održati za tjedan dana, prihvatio je među ostalim o prijedlog rebalansa ovogodišnjeg proračuna, te gradski socijalni plan do 2020.

Prijedlog rebalansa proračuna iznosi 7 milijardi 300 milijuna kn, što je povećanje od 300 milijuna kn u odnosu na usvojeni proračun krajem prošle godine. No prijedlog rebalansa nema nekog velikog strateškog pomaka u odnosu na osnovni proračun, istaknuo je pročelnik Ureda za financije Slavko Kojić: "On nominalno čini povećanje od 300 milijuna kn, međutim stvarno je to svega oko 28 milijuna kn. Ova razlika od 30-tak milijuna kn do 300 milijuna kn, dakle 270 milijuna kn, je posljedica namjenskih prihoda, koji se angažiraju u namjenske rashode, dakle nije pitanje naše diskrecije."

Kojić je dodao da je poseban dio proračunskih sredstava namjenjen sanaciji gubitaka u zdravstvu, odnosno bolnicama Sveti Duh, Dječjoj bolnici Srebrnjak i Specijalnoj bolnici za plućne bolesti. Nihov ukupni dug 31. prosinca 2013. iznosi 109.967.198,14 kn, a najveći dio oko 99 milijuna kn otpada na dug bolnice Sveti Duh: "Dakle ovim rebalansom stvaraju se uvjeti da se oko 60 milijuna kn, od 99 milijuna kn koliko je zatečeno s 31. prosincem prošle godine, sanira. Što znači da ćemo mi gubitak svih svojih zdravstvenih ustanova sanirati ako ne ove godine onda dogodine - sigurno."

Odbor za kontrolu prihvatio je prijedlog rebalansa proračuna, a prihvatio je i prijedlog socijalnog plana grada do 2020. Strateške ciljeve toga plana navela je pomoćnica pročelnice za socijalnu zaštitu Romana Galić: "To su zapošljavanje, širenje mreža socijalnih usluga, zštita ljudskih prava i jačanje administrativnih kapaciteta. Moram reći da je to okvir, a da će se svake godine izrađivati akcijski planovi koji će se sastojati od konkretnih mjera, aktivnosti, financijskih sredstava i svega onoga što je potrebno da bi se i proveo ovaj socijalni plan. Znači to je jedna podloga za naše daljnje djelovanje."

U raspravi o socijalnom planu istaknuto je kako bi se trebala posvetit veća pozornost nezaposlenosti mladih, palijativnoj skrbi, te gradnji Centara za autizam i za branitelje.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.