Hrvatski radio

Radio Sljeme

Odbor za kontrolu o rebalansu proračuna za 2014.

16.12.2014.

13:13

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Prijedlog rebalansa proračuna za 2014. izazvao je žučnu raspravu među članovima Odbora za Kontrolu, koji je na kraju prijedlog i prihvatio većinom glasova.

Rebalansom ovogodišnji proračun ostaje isti - 7 milijardi i 300 milijuna kn, no neka se sredstva za pojedine gradske urede preraspodjeljuju. Među ostalim sredstva se smanjuju za 23 i pol milijuna kn u Uredu za gospodarstvo, a time i Centar za gospodarenjenje otpadom ostaje bez 5 i pol milijuna kuna. To je smanjenje neprihvatljivo HDZ-ovoj Margareti Mađerić: "Grad Zagreb nije riješio problem otpada, gotovo svaka gradska četvrt ima divlje odlagalište otpada. Sada imate situaciju da se 23 milijuna kn oduzima upravo od Ureda koji je trebao biti motor i pokretač gospodarskoga života."

U rebalansu proračuna vidljivo je da je komunalni doprinos u padu, a njegova realizacija neće biti onakva kakva je previđena. Istaknuo je to SDP-ov Davor Bernardić i dodao kako grad nije uzeo ni dovoljno europskih sredstva, osim za Zoološki vrt. "Meni je drago da će žirafe imati bolje uvjete od novca iz Europskih fondova, ali bilo bi dobro da sve skupine ljudi u Zagrebu imaju bolje uvjete života iz Europskih fondova". Odgovorio mu je Ratko Maričić s liste Milana Bandića: "Tako kako ste Vi izgovorili te dvije stvari, da se zaključiti da je bilo izbora hoće li Zoološki vrt aplicirati za žirafu ili ljude. Nije bilo izbora! Zoološki vrt je aplicirao na temu razvoja turizma u gradu Zagrebu."

Iako prijedlog proračuna za sljedeću godinu nije bio tema sjednice Odbora za kontrolu, Bernardić se osvrnuo i na očitovanje zamjenice gradonačelnika Sandre Švaljek na prijedloge Kluba zastupnika SDP-a za proračun za 2015.: "Na 33 mjere kluba SDP-a došlo je očitovanje od svega tri rečenice. Dakle sada ja mislim, budući da ovdje nema njezinog potpisa, da dopis zapravo podmetnut."

Dodao je da vjeruje da bi Švaljek konkretnije odgovorila na SDP-ov prijedlog zaustavljanja ukidanja prijevoza za sirotinju, stipendije za osobe s invaliditetom i efikasnije korištenju sredstava iz fondova EU.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.