Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održan performans udruge "Sidro" na Trgu svetog Marka!

13.12.2021.

13:41

Autor: R.S.

default error photo

Udruga odgojitelja za zaštitu prava djece u vrtićima "Sidro" održala je kratki performans na Trgu svetog Marka kako bi upozorili na nejednake uvjete djece u hrvatskim vrtićima te traže izmjene zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju i uključivanje države u financiranje vrtića

U sustav predškolskog odgoja uključeno je 82 posto djece, a trebalo bi ih biti za deset posto više, dok istovremeno nema dovoljno odgojitelja. upozorila je, izmađu ostalog, predsjednica udruge Katarina Turković Gulin

- Ogromne su razlike u smislu brojnosti djece, poštivanja i nepoštivanja državnog pedagoškog standarda ali pravi razlog zašto smo se ovdje okupili kako bi ukazali na potrebu izmjena zakona o predškolskom odgoju i obrazovanju, naglasila je Turković Gulin.

Iako je upravo u saborskoj proceduri izmijenjeni zakon o predškolskom odgoju, u njemu još uvijek ima puno nedostataka te nisu napravljene one bitne promjene kao što je pitanje diskriminacije djece ovisno o tome gdje žive.  

Problem je i u tome što se Hrvatska, prema Barcelonskom sporazumu, obvezala značajno povećati broj djece u vrtićima, iako nedostaje smještajnih kapaciteta, financijskih sredstava, materijalnih i tehničkih uvjeta i što je najvažnije odgojitelja, upozorili su iz udruge te traže uključivanje države u financiranje predškolskog odgoja kako bi svako dijete imalo iste uvjete u vrtićima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.