Hrvatski radio

Radio Sljeme

Održani "Dani digitalnih repozitorija"

05.03.2014.

12:39

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Sveučilišni računski centar SRCE ove je godine po prvi puta oraniziralo Dan digitalnih repozitorija-jednodnevno događanje kojem je cilj na jednom mijestu okupiti sve one koji razvijaju i održavaju digitalne arhive ili to tek namjeravaju.

Sveučilišni računski centar srce posebnu pažnju posvećuje podaktovnom sloju e-infrastrukture, razvoju i promoviranju sustavne brige za prikupljanje, čuvanje i objavljivanje podataka u sustavu obrazovanja i znanosti. U svom uvodnom izlaganju ravnatelj SRCA Zoran Bekić naglasio je da živimo u vremenima izuzetnog brzog rasta količine informacija i znanja, te da skrb za uređivanje tog podaktovnog i informacijskog prostora predstavlja jedan od prioritetnih zadataka kako globalno tako i u Hrvatskoj...

"Danas je procjena da se znanje udvostručava svake dvije godine, pa se očekuje da će se 2020. godine opća količina znanja i informacija i podataka u svijetu  duplicirat svaka 73 dana. To je vrlo izazovna stvar jer svaka struka i svako područje u toj pojavi daje svoje viđenje".

Tijekom ove godine Srce uz redovito održavanje i razvoj postojećih digitalnih arhiva planira rekonstrukciju središnjeg sustava za pohranjivanje javnih kolekcija podataka. Rekao je to pomoćnik ravnatelja SRCA za posredničku i informacijsku infrastrukturu Miroslav Milinović. Dodao je kako je posebno zahvalan znanstvenom portalu HRČAK za koji kaže da redovno prati ovako složenu materiju kao što je pohranjivanje podataka...

"Taj sustav u prosincu prošle godine radom više od 300 uredništava časopisa iz Republike Hrvatske, prešao je magičnu brojku od 100 tisuća članaka,  i s cjelovitim tekstom postaje poznati i priznati relevantni izvor informacija. HRČAK iz jedne male Hrvatske zauzima deseto mijesto svih svjetskih portala koja se bave ovom materijom."

Milinović je zaključio da će SRCE i dalje aktivno pratiti i uključivati se u međunarodne projekte vezane uz podaktovne usluge i digitalne repozitorije.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.