Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oporba traži odgovore, a Bandić na putovanju

01.07.2014.

14:01

Autor: Nikolina Kovačević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči ovotjedne sjednice Gradske skupštine na kojoj će se naći nekoliko važnih točaka dnevnoga reda, zagrebački SDP okupio je novinare kako bi kritizirao rad gradonačelnika Milana Bandića i njegovih suradnika. Najviše su nezadovoljni proračunskim prihodima i nepripremljenosti za projekt odvojenog prikupljanja otpada. No, gradonačelnika kao da ništa od toga ne zanima. Danas kreće na trodnevno putovanje u Rim zbog čega će propustiti čak i sjednicu u četvrtak.

Prva točka dnevnoga reda bit će izvršenje proračuna za 2013. godinu. Čelnik zagrebačkog SDP-a Davor Bernardić kaže da, uz rekordnu nezaposlenost, prihodi Grada Zagreba vidjivo padaju. "Dolazimo do podatka da je pad komunalnog doprinosa pao za 35 %, gotovo za trećinu, što samo ukazuje na to da su investicije u Gradu u slobodnom padu, još malo pa u potpunosti nestale."

Među važnijim točkama dnevnog reda bit će Odluka o odvojenom prikupljanju otpada. U SDP-u tvrde da je Grad potpuno nepripremljen jer se nigdje ne naziru kante koje bi tome služile, a da se otpad čak i odvoji svejedno bi završio na jednom mjestu - Jakuševcu. Bernardić zato gradonačelniku predlaže da promijeni slogan projekta: "Stavi pravu stvar na pravo mjesto - je magla projekt. Puno bi bolje u ovoj situaciji odgovarala pjesma Magla svuda, magla oko nas, jer to je projekt o kojem se puno priča, a ništa se ne događa."

Bernardiću nije prihvatljivo niti širenje naplate parkinga na cijeli Grad, ali tješi ga što prijedlog neće proći jer ga ni  predsjednik Gradske skupštine Darinko Kosor neće podržati.

Socijaldemokrate zanima i što se događa s Cibonom za koju je na prošloj sjednici po hitnom postupku odlučeno da dobije 50 milijuna kuna kako bi joj se omogućilo da nastupi u Euroligi. "Danas znamo da Cibona neće nastupati na Euroligi. Gdje su pare?"

Ova pitanja SDP-ovci žele uputiti gradonačelniku na Aktualnom satu u čevrtak. No, gradonačelnik na njih neće odgovarati. Ima važnijeg posla. Danas putuje u Rim na poziv hrvatskog veleposlanika kako bi prisustvovao proslavi Dana državnosti. Na sam dan sjednice obilazi promotivn štand zagrebačke turističke zajednice.

Upitan o toj situaciji, gradonačelnik Milan Bandić kaže da se ništa neće dogoditi. "Mi smo pripremili materijale za Skupštinu. Očekujem da je kao da sam tu. Grad funkcionira i kad gradonačelnika nema pet dana. Jadan bi bio grad kad ne bi gradonačelnik sa svojim suradnicima omogućio funkcioniranje grada, kad on ide službeno, i u Rim i u Astan."

Je li razlog ovog putovanja Bandićevo neslaganje s glavnim koalicijskim partnerom Darinkom Kosorom? Teško da će to itko od njih u ovoj situaciji priznati.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.