Hrvatski radio

Radio Sljeme

Oprezno sa spaljivanjem biljnoga otpada!

21.03.2014.

11:12

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Dolaskom toplijih dana velik broj građana počinje s radovima na poljoprivrednim zemljištima koji uključuju i spaljivanje biljnoga otpada. Često se to radi na neodgovoran način o čemu svjedoči i velik broj informacija iz medija o požarima izazvanih upravo ovakvim ponašanjem.

Neoprezno spaljivanje biljnog otpada i loženje vatre najčešći je uzrok velikih požara otvorenoga prostora u Hrvatskoj. "Od početka ove godine bilo je 824 požara na otvorenom prostoru, od čega 425 požara raslinja. Samo u veljači izbila su 382 požara. Ti brojevi itekako svjedoče da su se pojačale aktivnosti spaljivanja biljnoga otpada", rekla je urednica časopisa Hrvatske vatrogasne zajednice - Vatrogasni vjesnik Nina Francetić.

Vatrogasci stoga savjetuju da se biljni otpad ne spaljuje već kompostira. Ukoliko  se odlučite za spaljivanje, pridržavajte se uputa:

  • vatru ne palite za vjetrovita vremena, za vrijeme sušnih razdoblja, u vrijeme sazrijevanja žitarica i žetve, u blizini miniranih i minsko-sumljivih površina.  Biljni otpad nemojte paliti u šumama, lovištima i parkovima
  • prostor oko mjesta predviđenog za spaljivanje očistite od zapaljivog raslinja kako biste spriječili širenje požara
  • pripremite sredstva za gašenje požara: vodu, pjenu, prah, a ukoliko nemate aparate za početno gašenje požara, poslužit će i pijesak, lopate i sl.
  • ne spaljujte istovremeno velike količine raslinja
  • osobe koje su koristile ložišta na otvorenome, dužne su kontrolirati izgaranje i ne smiju napuštati mjesto dok se vatra u potpunosti ne ugasi
  • sve pravne ili fizičke osobe koje namjeravaju ložiti vatru na otvorenome prostoru
  • dužne su zatražiti odobrenje nadležne vatrogasne službe (županijske vatrogasne zajednice, javne vatrogasne postrojbe, dobrovoljna vatrogasna društva).

Za vrijeme požarne sezone na snazi je potpuna zabrana loženja vatre na otvorenome prostoru.

Podsjećamo da se u Hrvatskoj svakoga dana dogodi 30 požara, a neoprezno spaljivanje nanosi dugoročnu ekološku štetu tlu i okolišu.

Nakon uočavanja požara odmah nazovite vatrogascena broj 193, Centar 112 ili Policiju na 192.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.