Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otkazan Auto show na Velesajmu!

22.01.2014.

12:26

Autor: Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

U jeku nezadovoljstva radnika Zagrebačkog velesajma odlukama gradske uprave o njihovu iseljenju iz upravne zgrade, te prenamjeni najkorisnijeg paviljona za sajamsku djelatnost (10 i 10A) stigla je vijest koja će dodatno pogoršati stanje u tvrtki.

Otkazivanje Auto showa potpisuje direktorica Zagrebačkog velesajma Marina Pavković obrazlažući odluku nezainteresiranošću dijela distributera automobila za sudjelovanjem na ovogodišnjoj priredbi. Navodi se da je 14. siječnja održan sastanak s onim auto-kućama koje su željele sudjelovati te je zajednički zaključeno da se odustane od sajma. S obzirom na to da su Zagreb i Beograd u svojevrsnoj alternaciji što se automobilskog sajma tiče, idući zagrebački Auto show mogao bi se održati tek 2016. jer se iduće godine priredba održava u Srbiji.

Ogorčeni su ovakvim postupkom djelatnici Velesajma koji su u teškim uvjetima uspjeli dogovoriti nastup više od polovice distributera. Otkrivaju kako je jedan od njih, Porsche Hrvatska generalni zastupnik VW koncerna, uplatio više od pola milijuna kuna za sudjelovanje na sajmu. No, ni taj iznos nije bio dovoljan da se održi priredba koja je mogla pomoći Velesajmu u financijskim poteškoćama. Ovako se, pričaju radnici, Velesajam nastavlja prikazivati kao gubitaš s nesposobnim zaposlenicima i vodstvom kojima nije uspjelo organizirati Auto show.

Zanimljivo, kako su nam otkrili na Velesajmu, Porsche je navedeni iznos uplatio za paviljon 10-10A kojega su uprava Zagrebačkog holdinga i gradonačelnik Milan Bandić uoči otkazivanja Auto showa odlučili prenamjeniti za sport. U njemu bi se trebao smjestiti skvoš centar, odnosno privatna investicija koju, prema navodima sindikalista, na Velesajmu posebno zagovara Robert Krasić, sin bivše glavne državne revizorice Šime Krasić. Gradonačelnik Milan Bandić na pitanje što se događa na Velesajmu i zbog čega se najreprezentativniji paviljon prenamjenjuje za sportsku umjesto sajamske djelatnosti u našoj emisiji Zagrebi po Zagrebu odgovorio je upravo kako su radnici najavili - optužio je dosadašnje uprave za nesposobnost, te najavio da će nova direktorica koju je postavio na čelo tvrtke racionalizirati poslovanje, komercijalizirati tri četvrtine paviljona, smanjiti broj zaposlenih, te da će unatoč svemu Zagrebački velesajam i dalje zadržati sajamski potencijal. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.