Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvoren novoobnovljeni Učenički dom u Gajevoj

03.10.2022.

16:36

Autor: Radio Sljeme

Učenički dom Ante Bruno Bušić

Učenički dom Ante Bruno Bušić

Foto: Kristina Bokanić / Radio Sljeme

Svečano je otvorena još jedna novoobnovljena odgojno obrazovna ustanova u Zagrebu koja je teško stradala u zagrebačkom potresu. Riječ je o 140 godina staroj zgradi Učeničkog doma Ante Bruno Bušić u Gajevoj, čija obnova je stajala 26 milijuna kuna. 

Ovo je šesta po redu odgojno obrazovna ustanova u gradu koja je obnovljena nakon zagrebačkog potresa, istaknuo je gradonačelnik Tomislav Tomašević naglasivši da su učenici iz Gajeve posljednje dvije godine stanovali u domu u Novom Zagrebu.


- Radi se doista o staroj zgradi, puno starijoj od samog učeničkog doma kao ustanove. Radi se o zgradi koja je stara gotovo 140 godina pa nije ni čudo da je bila oštećena u potresu. S druge strane ovo je de facto nova zgrada. Da smo gradili novu zgradu to bi bilo jeftinije. Raditi obnovu u zaštićenoj urbano povijesnoj cjelini Donjeg grada bio ja uistinu izazov. Nije bilo lako, a bilo je i skupo. Zgrada je konstrukcijski ojačana, energetski obnovljena i moderno opremljena - rekao je gradonačelnik.


Ukupna vrijednost radova je 26 milijuna kuna, od čega je 60 posto iznosa financirano iz Fonda solidarnosti. U Gradu se nadaju da će ostatak uspjeti pokriti kroz Nacionalni plan za oporavak i otpornost. Tomašević je najavio i daljnji plan obnove obrazovnih ustanova u gradu.


- Ostalo je još 8 odgojno obrazovnih ustanova za obnovu. Dvije ćemo završiti do kraja ove godine - riječ je o Osnovnoj školi Petra Zrinskog i Glazbenoj školi Blagoje Bersa u Frankopanskoj ulici. Uz to, imamo još dvije novoizgrađene koje ćemo dovršiti do veljače iduće godine - istaknuo je Tomašević.


Kada se govori o šteti koju je napravio potres dosad je iz Fonda solidarnosti realizirano oko 30 posto ukupnog iznosa koji je na raspolaganju, istaknuo je ministar prostornog uređenja, graditeljstva i državne imovine Ivan Paladina.


- Svi ćemo dati svoj maksimum da do kraja lipnja iduće godine realiziramo što veći iznos prihvatljivih troškova. Nakon toga nam predstoji period od narednih 6 mjeseci do kraja sljedeće godine, kada trebamo pripremiti cjelokupnu dokumentaciju za opravdanje potrošenih sredstava. U ovom trenutku iz Fonda solidarnosti dosad je financirano i provedeno gotovo 180 različitih aktivnosti kojima su sanirane posljedice zagrebačkog potresa. U ovom trenutku više od 80 objekata je u fazi izvođenja radova, a u tijeku je i projektiranje te nabava izvođenja radova za dodatnih 130 javnih objekata - istaknuo je Paladina. 


Odbacio je ministar kritike da se rijetko koja zgrada obnavlja, a komentirao je i informacije da niti jedna obiteljska kuća još nije obnovljena. 


- Fond za obnovu je u posljednjih tjedan dana raspisao javnu nabavu za projektiranje i izvođenje radova za 184 obiteljske kuće. Istovremeno ugovorena je konstrukcijska obnova za 9 obiteljskih kuća te za dvije višestambene zgrade. Dinamika se povećava i svaki tjedan bit će sve veća - obećaje ministar. 


Trenutačno su kroz Fond solidarnosti ugovorena 102 projekta obnove ukupne vrijednosti oko 853 milijuna kuna, od čega će oko 600 milijuna kuna biti uloženo u odgojno obrazovne ustanove. Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici