Hrvatski radio

Radio Sljeme

Otvorena nova pješačka zona u Masarykovoj i Preradovićevoj

16.09.2023.

13:15

Autor: Radio Sljeme

Masarykova

Masarykova

Foto: Marko Lukunić / PIXSELL

U sklopu Europskog tjedna mobilnosti dio Masarykove i Preradovićeve postao je nova pješačka zona te se uvodi nova regulacija u Gundulićevoj ulici na kojoj su s obje strane postavljene biciklističke staze.

Nova pješačka zona prostire se na dijelu Masarykove ulice, od Gundulićeve do Tesline, te na dijelu Preradovićeve, od raskrižja s Masarykovom i Teslinom do Berislavićeve ulice.


Uspostavljena je i nova regulacija prometa u gradskom središtu gdje se mijenja dopušteni smjer kretanja Berislavićevom ulicom te će po novom biti od istoka prema zapadu sa pristupom iz Gajeve ulice, a sve kako bi se omogućio redovan pristup vozila u Preradovićevu ulicu. 


U Gundulićevoj ulici, na dijelu od Varšavske do Ul. Andrije Hebranga, ukida se prometna traka prema jugu, a dvije prometne trake za smjer sjever, pomiču se prema sredini kolnika sa čije će obje strane, također na kolniku, biti obilježene biciklističke trake - po jedna za svaki smjer. 


Time će se sadašnje biciklističke staze ukloniti sa nogostupa čime će pješaci dobiti više slobodnog prostora za sigurno i slobodno kretanje.


- Ovo je već treća nova pješačka zona u Zagrebu, nakon proširenja u staroj Vlaškoj, Maloj Martićevoj, sada su Masarykova i Preradovićeva dobile trajnu pješačku zonu, rekao je gradonačelnik Tomašević.


Pročelnik Gradskog ureda za mjesnu samoupravu Andro Pavuna uvjeren je da će nakon kreće prilagodbe svi biti zadovoljni uvođenjem nove pješačke zone. Prokomentirao je i proteste taksi vozača zbog ukidanja njihova stajališta te rekao da će im se osigurati zamjenska mjesta.


Iz Gradske uprave pozvali su sve pravne i fizičke osobe – obrtnike koji udovoljavaju uvjetima da što prije podnesu zahtjeve za pristup u pješačku zonu. 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.