Hrvatski radio

Radio Sljeme

Peticija za zaštitu konja

29.11.2014.

20:33

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Udruga "Prijatelji životinja" na Trgu bana Jelačića i na svojoj mrežnoj stranici, prikuplja potpise za zabranu korištenja konja u izvlačenju drva iz šuma.

 Istodobno djelatnici Policijske postaje Gračac istražuju navodno mučenje radnih konja samaraša nakon što su u medijima objavljene slike koje upućuju na zlostavljanje tih životinja tijekom radova u šumama Velebita. Predsjednik Udruge Luka Oman rekao je da nije to jedini slučaj jer imaju dokumentirane slučajeve iskorištavanja konja s otvorenim ranama, koji su svaki dan vukli drva iz šume u Bregani kod Samobora i konja koji padaju pod teretom drva iz velebitskih šuma. Tvrdi kako je teško očekivati da bi se mogla uspostaviti učinkovita inspekcijska služba zaštite konja od okrutnosti njihovih vlasnika. Zato preostaje samo zabrana jer današnja mehanizacija omogućuje uspješnu esploataciju šuma bez korištenja konja, zaključuje Oman.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.