Hrvatski radio

Radio Sljeme

Plan zimske službe za Zagrebačku županiju

21.11.2014.

13:13

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Plan zimske službe obuhvaća razdoblje od 15. studenog do 15. travnja sljedeće godine tj. 151 kalendarski dan, a za njegovu realizaciju osigurano je više od 15 milijuna kn. Prema riječima ravnatelja Županijske uprave za ceste Zagrebačke županije Ivan Mikulčića ovisno o vremenskim uvjetima dežurne službe spremne su reagirati prije, ali i nakon spomenutih datuma.

Mikulčić je pojasnio je i novosti koje donosi Pravilnik o održavanju i zaštiti javnih cesta prema kojem se cesta smatra prohodnom ako visina snijega na kolniku ne prelazi 15 cm i ako je promet moguć s vozilima koja imaju zimsku opremu.

Županijska uprava za ceste Zagrebačke županije organizira provođenje zimske službe na oko 1200 km županijskih i lokalnih cesta na području Zagrebačke županije raspoređenih u III. i IV. razinu prednosti. Ceste III. razine prednosti su sve državne ceste, uglavnom županijske ceste te lokalne ceste većeg prometno-ekonomskog značaja s autobusnim linijama, prilazi željezničkim postajama i važnijim industrijskim i turističkim centrima, a prohodnost mora biti osigurana od 5 do 20 sati. Kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim zastojima od dva sata između 20 i 5 sati. Ceste IV. razine prednosti su neke županijske ceste manjeg prometno-ekonomskog značenja kao i sve lokalne ceste koje nisu u trećoj razini prednosti, a njihova se prohodnost mora osigurati od 7:00 do 20:00 sati, a kod prosječnog intenziteta snježenja potrebno je osigurati prohodnost s mogućim kraćim zastojima od 20:00 i 5:00 sati.

Za provođenje radova zimske službe osigurano je 26 ekipa, 3000 tona soli i 3600 m3 sipine. I ove godine izvođenje radova zimske službe za županijske i lokalne ceste na području Zagrebačke županije provodit će Županijske ceste Zagrebačke županije d.o.o.

Hrvatske ceste za održavanje 338 km državnih cesta na području Zagrebačke županije osigurale su 4250 tona soli u skladištima, 600 tona soli u silosima te 1526 m3 sipine.

Zamjenik župana Zagrebačke županije Damir Tomljenović pozvao je sve sudionike realizacije Plana zimske službe na području Županije na pripravnost i maksimalnu kooperativnost. Ujedno, apelirao je na sve sudionike prometa na korištenje adekvatne zimske opreme na svojim automobilima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.