Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinje Subversive Film Festival

15.05.2022.

17:35

Autor: Damon Balenović/Radio Sljeme

Subversive festival

Subversive festival

Foto: PFT / ustupljena fotografija

U kinu Tuškanac večeras počinje 15. Subversive film festival, interdisciplinarna platforma koja promiče ideje transformacije neoliberalne svakodnevice te ulogu koju umjetnost i kultura mogu odigrati u tom pothvatu.

Uobičajeno, filmovi na programu problematiziraju socijalne nepravde, društvene promjene, ženska prava i prava manjina, queer estetiku, studentske i radničke pokrete, te nasljeđe postkolonijalizma.


Festival se održava u Kinu Tuškanac, Doku-kinu KIC i Srpskom privrednom društvu - Privrednik. Na repertoaru je 40 filmova, a festival u 20 sati u kinu Tuškanac otvara srpski film predstavljen na Berlinaleu, Heroji radničke klase


- Pripremili smo bogat natjecateljski i popratni filmski program. Niz predavanja i panela uz prisustvo brojnih svjetskih intelektualaca, filmaša i aktivista uz ovogodišnju festivalsku temu "Mikrofizike protu - moći". Zapravo je to jedan način da kažemo kako u ovo doba, koje je obilježeno krizom nejednakosti, liberalne demokracije i okoliša, smatramo da je nužna analiza specifičnih kodova moći i sumnja u sve poretke u kojima se znanje pretvara u moć i obrnuto, rekla je direktorica filmskog programa Dina Pokrajac.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici