Hrvatski radio

Radio Sljeme

Počinju 16. Gumbekovi dani

14.03.2023.

14:50

Autor: Nevena Saraga

Gumbekovi dani

Gumbekovi dani

Foto: Nevena Saraga / Radio Sljeme HRT

Praizvedbom predstave „Sastavljamo vladu!“ otvara se u srijedu, 15. ožujka, festival 16. Gumbekovi dani, koji do 29. ožujka u Histrionskom domu donosi još 12 predstava iz Hrvatske, te jedno gostovanje iz Beograda.

Ožujak je u Histrionskom domu posvećen Gumbeku i kabaretu. A legendarni glumac Mladen Crnobrnja Gumbek svoju je posljednju ulogu odigrao baš s Histrionima, u jesen 1999. godine u “Doktoru pod mus”.

Njemu u spomen utemeljeni su Gumbekovi dani na kojima će ove godine biti izvedeno 14 predstava.


Predstavu "Sastavljamo vladu!" kojom Glumačka družina Histrion otvara festival izvode glumci Marko Hergešić i Bogdan Ilić u režiji Ivana-Gorana Viteza.

Domaćin festivala premijerno će 28. ožujka izvesti i kabare "Arsen+Vitez iliti Što je glumac bez slobode" kojim se Zlatko Vitez ponovno vraća na scenu.


Osim navedenih histrionskih premijera, bit će izvedeno još jedanaest predstava iz drugih hrvatskih kazališta te jedno gostovanje iz Beograda.


U četvrtak, 16. ožujka, festival će ugostiti Zagrebačko gradsko Kazalište Komediju s predstavom "Cabaret Zagrepčanke i statičar" Ivana Lea Leme. Komedija na Gumbekovim danima sudjeluje i s predstavom "Kaj je ljubav?" autora i izvođača Adama Končića (26. ožujka).


U petak 17. ožujka, u programu je predstava "Seks&Glad/Doktor za one stvari" Fiji grupe redatelja Marija Kovača u izvedbi Tarika Filipovića. 


Kerekesh teatar iz Varaždina u subotu, 18. ožujka, izvest će predstavu "Beba" u režiji Ljubomira Kerekeša. 


Kazalište slijepih i slabovidnih Novi život izvest će u nedjelju 19. ožujka predstavu "Bam Cabaret" Daniila Harmsa u režiji Ivana Planinića.


UO Canta! gostuje s "Bijegom u Delanec" u režiji Marije Antić (20. ožujka), Rebel teatar s predstavom "#Trending" Mirana Kurspahića (21. ožujka), Satiričko kazalište Kerempuh s "Tko tu koga? Zona pansiona" Tamare Damjanović (21. ožujka), a UO Punctum i Kunst Teatar s predstavom "Sloboština Barbie" Natalije Manojlović (22. ožujka). 


Slijede "Dobar, loš, mrtav 2: Pakao" redatelja Ivana Planinića u produkciji Kunst teatra i Kazališne družine Kufer (23. ožujka), te "Studentica" Christiana Jean-Michela Jalžečića (24. ožujka), produkcija Divan Teatra.


U subotu 25. ožujka, u Zagrebu će gostovati Umjetnička radionica Prizor iz Beograda s predstavom "Seks u braku i po danu i po mraku" Rade Vukotića.


Festival završava 29. ožujka svečanom dodjelom nagrada te reprizom predstave "Sastavljamo vladu!".


Sve predstave izvode se u Histrionskom domu (Ilica 90/1) osim predstave "Tko tu koga? Zona pansiona" koja se izvodi u matičnoj kući, Satiričnom kazalištu Kerempuh.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.