Hrvatski radio

Radio Sljeme

Pod hitno uvesti obavezu ulaganja u ambulante!

21.10.2014.

14:54

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Nakon što smo u programu Radio Sljemena u samo tjedan dana objavili priče iz zagrebačkih domova zdravlja koje zabrinjavaju, postavlja se pitanje kamo nas vodi privatizacija zdravstva koja se događala iza paravana nazvanog koncesioniranje uslava primarne zdravstvene zaštite?

Prvo je bezazleno ali skupo curilo s plafona između katova s doma zdravlja u Dubravi, a zatim se prije nekoliko dana urušio strop u domu zdravlja Remetinec, gdje samo pukom srećom nije bilo stradalih. Zašto liječnici koncesionari uglavnom ne ulažu u prostore koje su im koncesijama dana na korištenje, a u koje smo desetljeća ulagali novac građana?

Voditeljica odsjeka za zdravstvenu zaštitu i planiranje pri gradskom uredu za zdravstvo Jasmina Brčić odgovara da je Grad raspisao 7 natječaja i dao 752 koncesije, vrijedne 15 tisuća kuna na godinu po ordinaciji. No u koncesijskim ugovorima ne postoji obveza ulaganja u ambulante..

"Zbog toga što je planirano da koncesionari plačaju koncesnine. Planirano je zakonom o zdravstvenoj zaštiti da se te koncesnine ulažu u unaprijeđivanje zdravstvene zaštite, u smislu medicinske opreme, a koncesionari bi trebali plačati zakup prostora iz kojeg bi se onda naplačivao ugovorom taj prostor"

Domovi zdravlja uskoro bi trebali sklopiti ugovor sa svim koncesionarima za najam prostora. Tim bi novcem koncesionari plačali održavanje prostora kako se ne bi događale situacije kao u Dubravi i Remetincu.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.