Hrvatski radio

Radio Sljeme

Ponosni na svoje: Sanja i Vesna nominirane za Večernjakovu ružu

16.01.2022.

19:16

Autor: Radio Sljeme

Sanja Brajković i Vesna Jurić Rukavina

Sanja Brajković i Vesna Jurić Rukavina

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Godinu dana nakon što je naša Ivana Radaljac Krušlin ponijela titulu "Radijske osobe godine", Radio Sljeme i 2022. ide u pohod na još dvije Večernjakove ruže:  Sanja Brajković, kao prav(n)a sljednica našoj Ivani i Vesna Jurić Rukavina kao autorica emisije "Prstom po globusu" u kategoriji "Radijska emisija godine". Konkurencija je jaka, baš kao što najstarija medijska nagrada i zaslužuje, a prevagu možete donijeti baš Vi, svojim glasom za naše cure. 


Od ponedjeljka, 17. siječnja 2022. možete glasati koliko god želite - SMS-om, telefonskim pozivom ili slanjem kupona iz Večernjaka. U eteru su obje već "kuhane i pečene", ali evo zašto su zaslužile Večernjakovu nominaciju...

Sanja Brajković

Sanja Brajković

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Kategorija Radijska osoba godine" - SANJA BRAJKOVIĆ


Glasati možete slanjem SMS-a s tekstom RUZA2021 22 na broj 60085; telefonskim pozivom na broj 065/900 900 (nakon poziva slijediti govorne upute: najprije odabrati broj kategorije za koju se glasa, a zatim broj osobe. Cijena po pozivu iz fiksne mreže je 1,50 kn (uključen PDV), a po pozivu iz mobilne mreže 2,40 kn (uključen PDV); slanjem kupona iz Večernjeg lista i Večernjakovih izdanja


Sjećate li se legendarnog crtića "Sport Billy" i njegovog supersaka? Sanja je Lili iz tog crtića! Tako mlada, a već veteranka - u eteru Hrvatskoga radija od svoje je šeste godine. U svom medijskom putu dugom više od četiri desetljeća, vodila je televizijske emisije i festivale (Zagrebfest, Zlatne žice Slavonije, Krapinski festival...), bila je dio prve voditeljske postave u tek oslobođenim Okučanima 1995., već više od 20 godina "zimzeleni" sljemenskim eterom u emisiji "Vikend u voćnjaku" (Grincajger), godinama je tražila odgovore na životne probleme gledatelja u televizijskim emisijama "Imam problem" i "Vita jela zelen bor", prošle je godine pokrenula emisiju " Hrvatski radio za Banovinu" iz petrinjske vojarne uz reporterska javljanja s potresnog područja (Glina, Majske poljane)...


Ali, Radio Sljeme joj je ljubav. Nevjerojatna energija, empatija i beskrajan entuzijazam glavne su odlike životopisa kreativnog "tornada" zvanog Sanja Brajković. Vaš glas za Sanju Brajković kao radijsku ružu godine bio bi samo dokaz onoga što, na Radio Sljemenu, živimo svaki dan - profesionalni i prijateljski užitak.

Emisija "Prstom po globusu"

Emisija "Prstom po globusu"

Foto: Radio Sljeme / Radio Sljeme

Kategorija "Radijska emisija godine" - "PRSTOM PO GLOBUSU" - autorica Vesna Jurić Rukavina


Glasati možete slanjem SMS-a s tekstom RUZA2021 53 na broj 60085; telefonskim pozivom na broj 065/900 900 (nakon poziva slijediti govorne upute: najprije odabrati broj kategorije za koju se glasa, a zatim broj osobe. Cijena po pozivu iz fiksne mreže je 1,50 kn (uključen PDV), a po pozivu iz mobilne mreže 2,40 kn (uključen PDV); slanjem kupona iz Večernjeg lista i Večernjakovih izdanja


15 sezona kontinuiranog emitiranja, svake nedjelje u 13 sati i 30 minuta zaista je velik broj godina u eteru s vrlo specifičnom putopisnom formom, a interes slušatelja ne pada.

Imati potpunu slobodu u radu, u smislu kreativnosti i oblikovanja, izazov je – svaka epizoda je nov susret s ljudima i običajima, njihovima gradovima i kulturama diljem svijeta ili Hrvatske. Vesni su bitni ljudi i što njih određuje i mozaik različitosti koji vrvi izazovima života. Sa svojim je "suhodačima" i "suhodačicama" radijski prošla kroz pustinje, penjala se na vrhove svijeta, ulazila u prašume, zaronila u svijet podmorja, boravila u špiljama, slamovima, ratnim zonama, ali i luksuznim dvorcima, nepreglednim poljima riže, čaja...te sjedila na santi leda. Obišla je daleke regije u koje se ne odlazi. Pečat emisiji daje vješto kretanje u prostoru i opis tako da se u radijskom u eteru stvaraju “slike“.


Ljubav i tolerancija prema svemu što susreće na nekom putovanju bit je emisije, poštivanje vjerskih običaja, kulture, svih zakona neke zemlje. Čar emisije je što su Vesnini "suhodači" javnosti - ili jako poznati istraživači, putopisci ili potpuno anonimni ljudi. Nije svaki put lako – nekada snimke stoje "na lageru" - treba se roditi ideja o zaokruživanju cjeline, nekad se priča protegne i na dvije epizode.


O svojoj inspiraciji Vesna kaže: "Često mi pomaže glazba – ona me nadahne ili neka rečenica ili poštanska marka, grb, zastava. Stari zapis, znatiželja. Naravno da nisam bila na svim mjestima na svijetu koje smo pokušali približiti slušateljima. Iako mi slušatelji ponekad ne vjeruju. Tako je bilo s Južnim polom, vrhovima Tibeta. U vrijeme dok su Vatikanski vrtovi bili zatvoreni za javnost, iskoristila je privilegij i prenijela sve dojmove i priče iz te najmanje svjetske države."


O emisiji s više od 500 premijera moglo bi se dugo pisati. U pripremi emisija postoji i enciklopedistička priprema, proučavanje karata, prijevodi turističkih tekstova, čitanje, ali uvijek slušanje sugovornika. "Ponosna sam što smo objavili baš putem tih emisija niz ekskluziva iz Hrvatske i svijeta. Kad je Hrvatska u pitanju, tu sam emocionalna i ne skrivam radost pa ni kad stvaramo priču o nečem poznatom, ali javnosti nešto otkrivamo prvi put. Veseli me. Ali, nema pretjerivanja. Kao ni u hrani ni u piću."


U emisiji "Prstom po globusu" do izražaja dolazi Vesnina svestranost koju zahtijeva forma putopisa koja je rubno novinarska i književna. Njome izražava svoju osobnost, koju ponekad zašećeri stranim jezicima domicilnih naroda sa svih kontinenata od Afrike do Grenlanda i pošalje svoju poruku s putovanja iz nekog parka, muzeja, ulice, obale rijeke koja tih pola sata pretvori u pozivnicu za novi susret nedjeljom u 13 i 30.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Vezani sadržaj

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici