Hrvatski radio

Radio Sljeme

Posebna regulacija od Sesveta do Borongaja

02.03.2014.

19:22

Autor: Nevena Saraga

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Zbog radova od ponedjeljka 3. ožujka između kolodvora Sesvete i tramvajskog okretišta Borongaj umjesto dijela vlakova vozit će posebna ZET-ova autobusna linija 610. Počinje naime nova faza radova na pruzi Borongaj - Dugo Selo, i to između Sesveta i Borongaja. Vrijednost radova je 230 milijuna kuna, a trebali bi biti završeni u ljeto ove godine.

Tijekom radova promet će teći samo jednim kolosijekom te će do kraja ovoga mjeseca tamo biti nova posebna regulacija prometa. Prema toj regulaciji, gradsko-prigradski vlakovi neće voziti između Glavnog kolodvora i kolodvora Sesvete. Umjesto njih na relaciji Sesvete – tramvajsko okretište Borongaj i obratno vozit će posebna ZET-ova autobusna linija 610. Od okretišta Borongaj putnici će moći nastaviti putovanje redovitim tramvajskim linijama 1, 9 i 17.

Dok traje ovakva regulacija prometa željezničke prijevozne karte vrijedit će na posebnoj autobusnoj liniji i na redovitim tramvajskim linijama koje kreću s okretišta Borongaj i to do Trga bana Jelačića odnosno Glavnog kolodvora.

Autobusi na relaciji Sesvete – tramvajsko okretište Borongaj radnim danima vozit će svakih 10 minuta u tzv. špicama (od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati) i svakih 20 minuta izvan prometnih špica. Subotom i nedjeljom vozit će svakih 20 minuta od 6.00 do 9.00 sati i od 15.00 do 18.00 sati te svakih 40 minuta u ostatku dana. Autobusi će se zaustavljati na autobusnim stajalištima u Branimirovoj ulici pored željezničkih stajališta Čulinec i Trnava.

Brzi i putnički vlakovi iz smjera Varaždina, Koprivnice, Osijeka, Novske i Vinkovaca te obratno vozit će prema voznome redu na čitavoj relaciji do zagrebačkoga Glavnog kolodvora. Iznimka su vlakovi 741 (Zagreb – Vinkovci), 783 (Zagreb – Osijek), 786 (Virovitica – Zagreb), 744 (Vinkovci – Zagreb) i 415 (Zagreb – Vinkovci – Beograd) koji će voziti pomoćnim prijevoznim putem preko Zagreb Ranžirnog kolodvora

Ti vlakovi zaustavljat će se u kolodvoru Sesvete. Svi ostali brzi i putnički vlakovi, osim u kolodvoru Sesvete, zaustavljat će se i u stajalištima Maksimir, Trnava i Čulinec.

Također HŽ moli putnike da obrate pozornost na to da će se u kolodvoru Sesvete  neki vlakovi spajati u jedan koji će voziti na relaciji Sesvete – Zagreb GK. Riječ je o vlakovima:
742 (Vinkovci – Zagreb) i 580 (Osijek – Zagreb) - neće se zaustavljati u stajalištu Trnava
782 (Osijek – Zagreb) i 748 (Vinkovci – Zagreb) - neće se zaustavljati u stajalištu Trnava
2208 (Koprivnica – Zagreb) i 2014 (Vinkovci – Zagreb) - zaustavljat će se u svim stajalištima.

 Više informacija o posebnoj regulaciji prometa putnici će moći dobiti na broj telefona 060 333 444 (cijena poziva s fiksne linije je 1,39 kn/min+PDV, a s mobilne 2,37 kn/min+PDV, HT d.d.) i na kolodvorima. 

Da podsjetimo, dionica Borongaj - Dugo Selo duga je 16 km, na njoj se križaju glavni međunarodni i unutarnji prometni koridori i njome teče intenzivan prigradski željeznički prijevoz (na dionici pruge Zaprešić – Zagreb Glavni kolodvor – Dugo Selo). Zbog toga će radovi uvelike utjecati na protok željezničkog prometa u cijelome zagrebačkom čvorištu te na kvalitetu usluge u putničkome prijevozu.

 Nakon remonta maksimalna brzina vlakova na toj dionici iznosit će 140 km/h.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.