Hrvatski radio

Radio Sljeme

Postavljeni novi podzemni spremnici u središtu grada

18.07.2023.

15:46

Autor: HRT RadioSljeme

Podzemni spremnik na Ilirskom trgu

Podzemni spremnik na Ilirskom trgu

Foto: Robert Anic / PIXSELL

Nakon što su početkom listopada postavljeni u Masarykovoj, podzemni spremnici za otpad danas su predstavljeni na novoj lokaciji - na Ilirskome trgu. Uz dodatna tri spremnika na Kaptolu, trenutno ih je 9 u središtu grada, a plan je ugraditi njih ukupno 150. 

Osim estetskoga dojma, podzemni spremnici imaju i dugoročniji cilj - Ono što je cilj je da podzemni spremnici, oni koji će se početi ugrađivati u kolovozu, da zamijene zelene otoke  - rekao je gradonačelnik Tomislav Tomašević.


U kolovozu će biti ugrađeno šest setova od po četiri spremnika i to u Prilazu Đure Deželića 38, ulici Andrije Hebranga 22, Branimirovoj 5, na križanju Jukićeve i Savske, u Krajiškoj 9 i na Trgu Republike Hrvatske 7.


A kada se odvozi otpad ili pak koji otpad ide u koji spremnik neke su od funkcija koje se mogu doznati na aplikaciji "RazvrstajMojZG" - Postoji baza podataka različitih predmeta u kućanstvu u kojoj možete provjeriti gdje idu: u papir, plastiku, metal, a neke moraju ići i na reciklažno dvorište - istaknuo je Tomašević.

 

Aplikacija će pratiti i kada su građani bili na reciklažnom dvorištu - ukoliko je to bilo pet mjeseci za redom barem jednom na mjesec, utoliko će dobiti besplatan paket ZG vrećica. Njih je pak, zaključuje gradonačelnik, od početka novog modela prikupljanja otpada prodano više od 28 milijuna.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.