Hrvatski radio

Radio Sljeme

Potpisani Kolektivni ugovori u Zagrebačkom holdingu i ZET-u

08.02.2023.

15:55

Autor: Radio Sljeme

Novi kolektivni ugovor

Novi kolektivni ugovor

Foto: Slaven Branislav Babić / Pixsel

 Pregovarački odbori Zagrebačkog holdinga, Zagrebačkog električnog tramvaja i reprezentativnih sindikata potpisali su danas Kolektivne ugovore s kojima se u sljedeće tri godine osigurava povećanje materijalnih prava radnika, socijalni mir i stabilnost poslovanja. 


-Rezultat iscrpnih, no konstruktivnih pregovora je konačan dogovor oko ključnih točaka i potpisivanje kolektivnih ugovora-, istaknuo je predsjednik Uprave Zagrebačkog holdinga Ivan Novaković. Ugovori uključuju povećanje osnovice za plaće od 1. siječnja za pet posto, te od 1. srpnja za dodatnih tri posto, povećanje fiksnog dijela mjesečnog dodatka na plaću, kojim najviše dobivaju radnici s najnižim primanjima, te povećanje neoporezivih materijalnih prava.


Ispravit će se i dugogodišnji problem neusklađenosti koeficijenata radnih mjesta te dodataka za uvjete rada za poslove iste ili slične složenosti, priopćeno je nakon potpisivanja ugovora. -Cilj pregovora bio je uputiti jasnu poruku kako Grad Zagreb cijeni radnike koji su zaposleni u trgovačkim društvima u njegovu vlasništvu te im sukladno tome povećava materijalna prava-, dodao je Novaković. 


Kolektivni ugovori će se primjenjivati do 31. ožujka 2026. godine, što će omogućiti Upravama trgovačkih društava neometani fokus na unaprjeđenje poslovnih procesa, povećanje unutarnje učinkovitosti i podizanje kvalitete usluge građanima. 


Kolektivni ugovor za Zagrebački holding potpisali su Sindikat Čistoća Zagreb, Samostalni sindikat radnika u komunalnim i srodnim djelatnostima Hrvatske, Sindikat komunalnih radnika Hrvatske, Novi sindikat, Nezavisni sindikat radnika Zagrebparking, Sindikat Zagrebačkog holdinga - ZET Zagreb, Sindikat hrvatskog vozača, Sindikat prometa i veza Hrvatske te Sindikat vozača i prometnih radnika Zagrebparking. 


Kolektivni ugovor za ZET potpisali su Sindikat vozača i prometnih radnika ZET-a i Sindikat Zagrebačkog holdinga - ZET Zagreb.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.