Hrvatski radio

Radio Sljeme

Povećan broj slučajeva "mišje groznice"

25.04.2014.

18:07

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradski ured za zdravstvo danas je, pozivajući se na podatke Klinike za infektivne bolesti "Dr. Fran Mihaljević", priopćio kako je posljednjih mjeseci zabilježen povećan broj slučajeva hemoragijske vrućice s bubrežnim sindromom, tzv. "mišje groznice".

"Smatra se da je barem jedna trećina oboljelih zaražena na Medvednici te se zbog blage i tople zime može očekivati pojačana aktivnost glodavaca i novi slučajevi bolesti. Radi sprječavanja moguće epidemije tijekom proljetnih mjeseci građani se mole na povećani oprez te da za vrijeme boravka u prirodi kao i nakon njega, obavezno provode mjere osobne zaštite", ističe u priopćenju Mirna Šitum, pročelnica Ureda.

Kako ne bi došlo do pojave epidemije, potrebno je kuću, radni prostor ili mjesto na kojem se boravi u prirodi održavati čistim. Populaciju glodavaca je potrebno smanjiti na najnižu moguću razinu koristeći klopke ili otrov te sve rupe na kućama zatvoriti. Potrebno je skloniti sva odlagališta raznih materijala koji mogu poslužiti glodavcima za sklonište najmanje 50 metara od kuće, a smeće držati u zatvorenim čvrstim kontejnerima.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.