Hrvatski radio

Radio Sljeme

Preskup "besplatan odvoz glomaznog otpada"

11.09.2014.

13:32

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Na mnogim mjestima diljem grada mogu se vidjeti oglasi o brzom i efikasnom zbrinjavanju glomaznog otpada koje nude privatnici. Omogućila im je to zakonska regulativa. Iz Čistoće upozoravaju da su posljedice toga: brzinska zarada, ali i porast divljih odlagališta.

Zbrinjavanje glomaznog otpada koju nude privatnici gorući je problem i za Čistoću i ekologiju grada, jer je većina tog otpada završava na divljim deponijama. Direktor Čistoće Miljenko Benko rekao je u uprogramu Radio Sljemena kako je obavijestio je Gradsku upravu o tome još prije nekoliko tjedana. Budući da je na snazi zabrana Ministarstva zaštite okoliša i prirode za odlaganje glomaznog otpada na Jakuševcu privatnici preuzimaju odvoz no: "Sve ono što se da za iskoristiti to oni iskoriste, onaj dio koji je za neiskoristiti odlaže se neodgovorno na divljim deponijama."

Takva odlagališta Čistoći predstavljaju velike probleme. Odlučeno je da će se u suradnji s komunalnim redarima skidati oglasi o odvozu glomaznog otpada po gradu, ali - dodaje Benko: "Po Zakonu je onaj koji nešto sakupi dužan to i odložiti. A to što se odloži mora imati dokument, prateći list - gdje je on to odložio, gdje je on to zbrinuo."

Benko ne misli da je zabrana odlaganja glomaznog otpada na Jakuševcu unazadila zbrinjavanje otpada u Zagrebu.Problem je premalo vremena za prilagodbu direktivi Europske unije, jer Zagreb ima više od 370 tisuća korisnika: "Ekipirali smo se. Dobit ćemo više od 40 novih vozila, otvorit ćemo nova reciklažna dvorišta. U tijeku je završetak natječaja za zbrinjavlje svih vrsta otpada osim mješanoga. Sada čekamo da prođe žalbeni rok. Uskoro počinje akcija prikupljanja glomaznog otpada, pa će Zagreb biti čist i uredan kakav je nekad bio."

Upute Čistoće Zagrepčanima su da i dalje prate obavijesti za odvoz glomaznog otpada, nakon čega se mogu javiti sa svojim zahtjevima za odvoz.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.