Hrvatski radio

Radio Sljeme

Preskupo grijanje u Velikog Gorici

16.01.2014.

18:55

Autor: Ana Krois, Fabijan Kale

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Gradonačelnik Velike Gorice od HEP-a traži da se sporni računi storniraju i izdaju novi, pravedniji. Iz HEP-a odgovaraju da je moguće osnivanje povjerenstva kako bi utvrdili ima li za takvim mjerama potrebe.

Veći računi neugodno su iznenadili stanovnike Velike Gorice koji se griju putem HEP toplinarstva. Neki od njih su nam rekli: "Jesu veći, i to preveliki, pogotovo 12. mjesec - gdje nije bilo grijanja mnogo - bili su mlaki računi, a dobio sam 999 kuna." "Ja sa 35 kvadrata 500 kuna." "Račun dolje od jednog gospodina iz Zagreba. Kvadratura stana 73 kvadrata, valjda je izgubio račun 480 kuna grijanja on ima, a ja ima 57 kvadrata pa sam taj mjesec dobio 680 - 200 kuna više".

Gradonačelnik Velike Gorice, Dražen Barišić, šokiran je nedopustivo visokim računima za prosinac koji je, kako tvrdi, imao ljetne temperature. "Ja izričito pozivam HEP toplinarstvo da povuče te račune da napravi reviziju tih računa i da se dakle na jedan pravedniji način da se ponovno obračunaju".

Računi su veći zbog toga što je HERA povisila cijenu toplinske energije, odgovorio je direktor HEP Toplinarstva Robert Krklec i dodao da zima nije bila mnogo toplija od lanjske te da je zbog razlike oko 1 Celzijev stupanj potrošeno tek 5% posto manje energije. Također kaže da jesu za pravednije račune, ali smatra da nema potrebe za storniranjem računa. "Drage volje ćemo prihvatiti ponudu ili prijedlog gradonačelnika da osnujemo zajedničko povjerenstvo i utvrdimo da li je sve u redu oko očitanja energija i bilo čega pa da nakon toga donesemo zaključak ima li potrebe dirati u račune ili ne."

Gradonačelnik Velike Gorice požalio se da njegovi sugrađani plaćaju veće račune od Zagrepčana. Direktor HEP toplinarstva odgovara da je razlog drukčija tehnologija grijanja. Zagreb se efikasnije grije toplinskom energijom iz dviju velikih toplana, a Velika Gorica putem klasičnih kotlovnica od kojih većina radi na najskuplje gorivo.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.