Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prihvaćen novi komunalni red

06.02.2014.

15:47

Autor: Boris Ljubičić, Ivan Hlupić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Novom odlukom Gradske skupštine o komunalnom redu zabranjuju se reklamni panoi na krovovima i pročeljima zgrada na Trgu bana Jelačića.

Postavljanje šatora i drugih privremenih građevina tom se odlukom ograničava najdulje na 45 dana. Oporba je, međutim, kritična. Davor Bernardić u ime SDP-a rekao je da će ovakva odluka omogućiti davanje koncesija za komunalne usluge privatnicima, dok će radnici dobiti otkaze. Također se osvrnuo na sustav postavljanja kamera, rekavši da u SDP-u podržavaju postavljanje kamera u svrhu osiguravanja javnog reda, veće kontrole i sprečavanja nanošenja štete gradu Zagrebu, no dodao je da za postavljanje svake kamere treba postojati dobar razlog.

Unatoč novoj odluci ovlasti komunalnih redara i dalje ostaju u sadašnjim okvirima: onemogućeno im je kažnjavanje građana, a gradsko redarstvo, koje bi omogućilo bolju učinkovitost, ostaje samo želja. Na niže ovlasti komunalnih redara upozorio je, ispred kluba HSLS-a i HSS-a, Darinko Kosor, rekavši da je nemoć komunalnih redara kada se radi nered na privatnim objektima frustrirajuća za grad i gradsku upravu. Na kraju svog izlaganja, Kosor je demantirao tvrdnje iz SDP-a da će gradske tvrtke biti prodane.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.