Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prijavite se za volontiranje!

19.03.2014.

11:59

Autor: Ana Krois

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Volonterski centar Zagreb, zajedno s brojnim neprofitnim organizacijama širom svijeta, intenzivno preprema sezonu međunarodnih volonterskih kampova 2014. Prijave za volontiranje upravo počinju!

Volonterski kampovi, kojih se godišnje održi oko 3000 u različitim zemljama svijeta, prilika su za sve građane, a posebno za mlade da kroz volontiranje upoznaju različite zemlje svijeta, rade na određenoj tematici te unaprijede znanja stranih jezika.

Međunarodni volonterski kampovi omogućavaju osobni rast i razvoj svakog pojedinca kroz upoznavanje drugih naroda i kultura. Kampovi se temelje na solidarnosti, zajedništvu i interkulturalnom učenju i jedinstveni su oblik volontiranja koji nudi pozitivne i praktične načine okupljanja ljudi iz različitih zemalja i različitih kultura, kako bi živjeli i radili zajedno na projektima koji doprinose lokalnim zajednicama u kojima se oni održavaju.

Opći ciljevi svih kampova su razbijanje predrasuda i stereotipa, unapređivanje tolerancije i razumijevanja među ljudima. Područja rada na kampovima su vrlo različita, od zaštite okoliša, rada s djecom ili pripadnicima socijalno ranjivih skupina do razvoja kulture, umjetničkog djelovanja i sl.

Sezona međunarodnih volonterskih kampova traje tijekom cijele godine, a najaktivnija je u periodu od travnja do listopada. Na većini kampova volonterima su pokriveni troškovi hrane i smještaja. U Volonterskom centru Zagreb volonteri plaćaju administrativni i participativni trošak od 400 kn i on im osigurava boravak u kampu. Volonteri sami pronalaze način putovanju u kamp, ali ako je potreban savjet ili je potrebna viza za posjet zemlji u kojoj je kamp, pomoć u posredovanju će se dobiti u VCZ-u.

Svi građani, a posebice ladi koji su navršili najmanje 18 godi na pozivaju se da se jave u Volonterski centar Zagreb, pogledaju internet stranicu www.vcz.hr http://www.vcz.hr te saznaju više o međunarodnom volontiranju i prijave se na neke od brojnih kampova širom svijeta.

Svi zainteresirani, dodatne informacije mogu dobiti putem telefona 01/ 3013 058, 098 373 672, besplatnog volonterskog telefona0800 400 005 ili e-mailaexchange@vcz.hr <mailto:exchange@vcz.hr> .

Javite se što prije, dok je rasoploživ velik broj kampova i osigurajte svoje mjesto!

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.