Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prijepori oko Svetica

03.01.2014.

14:59

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Je li jučerašnja predaja Centra Svetice na upravljanje HNS-u radi gradnje kampa nogometne reprezentacije, uvod u izvanredni sportski projekt ili pogodovanje interesima pojedinih moćnika?

Dok u Gradu smatraju da je to veliki iskorak u uređenju gradskih sportskih objekata, građani koji centar Svetice koriste za sportske aktivnosti prikupljaju potpise za peticiju protiv njegove prenamjene. Grad Zagreb jučer je bez javnog natječaja koncesiju za korištenje Svetica dodijelio HNS-u. Unatoč tome predstojnik Gradskog ureda za sport Ivica Lovrić ocjenjuje to velikim iskorakom u uređenju sportskih objekata:

"HNS je jučer preuzeo na upravljanje Svetice na kojem planiramo, odnosno, oni planiraju urediti nogometni kamp i ja mislim da je to jedna vrlo lijepa i ugodna jučer bila obveza i dužnost", rekao je Lovrić. 

Predsjednik HNS-a Davor Šuker smatra da nogometna reprezentacija zaslužuje takav prostor i da će biti mjesta i za građane koji su na Sveticama dosad igrali tenis:

"Samo tražimo nešto što je dostojno za reprezentaciju Hrvatske i za Grad Zagreb. A što netko od tenisa ili od nekih drugih želi tamo raditi svoj biznis, to mislim da je HNS možda najzaslužniji. I ne želimo mi tamo ograditi samo, imat će i oni vremena i u rasporedu sati koji će biti tamo", kaže Šuker.  

Tvrdnje da teniski klubovi tamo nisu u funkciji natjecanja, već rekreacije i privatnog biznisa opovrgava pak Toni Knežević iz neformalna skupina građana koji se protive prenamjeni Svetica. Kaže da tamo sportom bave mnoge skupine građana. Ističe da su već skupili nekoliko tisuća potpisa na peticiju protiv prenamjene Svetica:

"Ona kaže vrlo jednostavno: Svetice svima, znači građanima, djeci, sportašima, natjecateljima, a ne samo njima, u zagradi možete shvatiti HNS-u, a znate tko stoji iza HNS-a. Ne govorim o HNS-u kao nogometu, nego ljudima koji se tamo nalaze", istaknuo je Knežević.  

Najavljeno je da bi gradnja kampa HNS-a na Sveticama trebala početi već na proljeće. Vidjet ćemo može li se što promijeniti u sukobu građana koji su dosad koristili Svetice te Grada i HNS-a kao novog koncesionara centra Svetice.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.