Hrvatski radio

Radio Sljeme

Primarna selekcija biootpada - najvažniji cilj

04.04.2014.

15:08

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Mirela Holy, bivša ministrica zaštite okoliša i aktualna predsjednica stranke ORAH, istaknula je u našem programu da je Hrvatska u zaostatku za razvijenim europskim državama u upravljanja otpadom i pročišćavanju otpadnih voda.

Naša zemlja ima rok da do 2018. uvede sustav integriranog upravljanja otpadom, naglasila je Holy i dodala da je to:

"Financijski vrlo složen zadatak. Ja se nadam da ćemo ga ispuniti. Jedan vrlo važan rok koji nas čeka je i 2015. godina, do kada moramo uvesti ono što je jako važno, a to je primarna selekcija cijelog niza korisnih vrtsa otpada", rekla je Holy. 

Osvrnula se i na budućnost zagrebačkog zbrinjavanja otpada:

"Pitanje je na koji će se sustav odlučiti Grad Zagreb, i to neće biti jednostavno riješiti. Ja mislim da je najvažniji cilj u ovom trenutku da se uvede primarna selekcija biootpada, gdje već debelo kasnimo u odnosu na obveze iz direktiva", zaključila je Holy.  

Mirela Holy poduprla je ekološko - edukativni projekt našeg radija "Svi na zeleno" kojem je cilj osvještavanja građana o pravilnom zbrinjavanju otpada te zaštiti okoliša. Prva akcija projekta je čišćenja šuma Medvednice od automobilskih olupina i drugog otpada, 12. ovog mjeseca.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.