Hrvatski radio

Radio Sljeme

Primjedbe na rad dimnjačara

25.02.2014.

14:42

Autor: Davor Šalat

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Od naših slušatelja dobili smo više primjedbi na rad gradskih dimnjačara. Pojedini građani smatraju da oni prečesto kontroliraju dimnjake i bojlere, da ne bi trebali testirati fasadne bojlere te da za svoje usluge naplaćuju previsoke cijene.

Pomoćnik gradskog pročelnika za komunalno prometno gospodarstvo Mate Kraljević u našem je programu istaknuo da je rad dimnjačara jasno reguliran gradskim pravilnicima te da se moguće nepravilnosti mogu prijaviti pismenim putem. Kraljević je napomenuo da, usprkos tome što su im koncesije istekle, dimnjačari legalno obavljaju svoj posao:

"Gradska skupština je donijela odluku da se prolongira rok da oni mogu i dalje obavljati te poslove. Upravo ovih dana ćemo imati raspisivanje novog natječaja za one kojima je koncesija istekla", rekao je Kraljević. 

Na primjedbu jedne slušateljice da dimnjačari trebali kontrolirati samo bojlere spojene na dimnjak, a ne i one fasadne, Kraljević je rekao da prema gradskim odlukama jedanput godišnje moraju testirati i jedne i druge:

"Prema staroj i novoj odluci točno se zna koliko puta godišnje, na koji način i uz koje cijene se treba kontrolirati. Svaki građanin na internetskoj stranici Grada Zagreba može vidjeti kako se zove ta osoba koja ima koncesiju za čišćenje na njihovom području, može pročitati i Odluku o dimnjačarskim poslovima, kao i cijene dimnjačarskih usluga", istaknuo je Kraljević.   

Propisane su, dodao je i kazne za dimnjačare koji bi skuplje naplaćivali svoje usluge, kao i za građane koji ih ne bi puštali da obavljaju propisana testiranja:

"Za pravnu osobu je kazna dvije tisuće do šest tisuća kuna ako primijeni drugi cjenik nego što je na snazi. A vlasnici objekata su dužni, prema gradskoj odluci, onoliko puta koliko je to dozvoljeno pustiti dimnjačara da obavi kontrolu dimovodnih objekata, ložišta itd.", dodao je Kraljević.   

Kraljević smatra da dimnjačari legalno i pošteno obavljaju svoj posao, no u svakom su zanimanju moguće i devijacije. Sve one koji nisu zadovoljni uslugama dimnjačara Kraljević upućuje da upute pismenu primjedbu komunalnom redarstvu i to elektroničkom poštom na adresu: komunalno.redarstvo@zagreb.hr

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.