Hrvatski radio

Radio Sljeme

16:47 / 27.05.2014.

Autor: Ana Krois

Probajte nešto iz Slavonske košarice

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

"Slavonska košarica" ime je klastera u kojem je 108 proizvođača hrane, pića, rukotvorina te pružatelja turističkih usluga, koji je osnovao grad Slavonski Brod. Svi zainteresirani tako mogu konzumirati njihove proizvode i uvjeriti se u slavonsku kvalitetu.

Jedan od turističkih projekata Slavonske košarice koji je u tijeku, Staze su lipicanaca i kune Turističke zajednice grada Pakraca. Financira se iz fondova Europske unije, a trenutačno se radi na proširenju ponude. Istaknuo je direktor turističke zajednice Pakraca Zvonimir Miler. "Za ergelu Lipik se kupuju novi fijakeri, kupljeni su bicikli za iznajmljivanje da bi se moglo voziti tim stazama i licenciraju se lokalne farme konja da bi se mogao ostvariti projekt terenskog jahanja - zapravo da bi se cijeli projekt mogao realizirati."

S obzirom na to da u Zagrebu živi gotovo četvrtina Hrvatske te da ima mnogo hotela, sigurni smo da će za Slavonsku košaricu biti zainteresiranih, rekao je gradonačelnik Slavonskog Broda Mirko Duspara. "Što se tiče kvalitete proizvoda mislim da ne trebamo uopće dvojiti, jer što se tiče i suhomesnatih proizvoda, ali i vina, sokova koje ima Slavonija mi smo broj jedan u Hrvatskoj."

Naš je grad pružao potporu Slavoniji već i prije, a posebno to čini sada, u vrijeme poplave, istaknuo je gradonačelnik Milan Bandić. Velik dio Slavonske košarice pojest će "zagrebački trbuh". Bandić se osvrnuo i na neravnomjeran razvoj Hrvatske. "Nema sreće u Zagrebu i nisu sretni svi u Hrvatskoj dok se ne poboljša standard sih nas. Dok je 4 do 5 puta manji BDP u Vukovarsko srijemskoj županiji i Ličko Senjskoj nego u Zagrebu, nema sreće u Hrvatskoj, te nema ništa od ravnomjernog razvoja. Ne smijemo sve koncentrirati u Zagreb."

Informacije o slavonskoj turističkoj ponudi, te ponudi hrane, pića i rukotvorina mogu se dobiti na internetskoj stranici slavonska-kosarica.hr.

 

 

 

 

 

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.