Hrvatski radio

Radio Sljeme

Proglašena najčitateljica za 2013. godinu

13.03.2014.

14:58

Autor: Boris Ljubičić

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Knjižnice grada Zagreba proglasile su najčitateljicu za 2013. godinu. To je 12-godišnja Laura Lesjak, učenica 6. razreda osnovne škole Ivana Merza, koja je prošle godine pročitala čak 239 knjiga.

Izbor za najčitatelja ili najčitateljicu, knjižnice grada Zagreba provode već 13 godina, i to upravo među mladom populacijom, kako bi im pozitivnim primjerima ukazali na važnost čitanja. Ono što je dugi niz godina trajanja ove akcije pokazao, prema riječima Ravnateljice knjižnice grada Zagreba Davorke Bastić, je to da su najčitatelji djeca koja imaju vremena za sve, koji su odlični učenici i koji imaju razne hobije. Ovogodišnja dobitnica Laura Lesjak to najbolje potvrđuje svojim vlastitim primjerom - uči engleski, talijanski, ruski, a uskoro kreće i na kineski jezik, te se bavi odbojkom. Uz sve nabrojano Laura stigne pročitati čak nekoliko knjiga tjedno. Na kraju recimo i to da je u posljednjih 10 godina broj mladih čitatelja učlanjenih u knjižnice porastao za 10 posto, što pruža nadu da bi u budućnosti moglo biti još mnogo najčitatelja poput Laure.

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.