Hrvatski radio

Radio Sljeme

Promjene imena trgova nisu prioritet ove gradske vlasti

15.11.2022.

12:53

Autor: Radio Sljeme

Odbor odbio prijedloge

Odbor odbio prijedloge

Foto: Sanjin Strukić / Pixsell

Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova održao je 6. sjednicu. Posebnu pozornost privukao je prijedlog saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto za preimenovanjem Đorđićeve i Masarikove ulice koji je odbijen. Odbijen je i SDP-ov zahtjev za preimenovanje Trga Republike Hrvatske u nekadašnji Trg maršala .

Vraćanje Trga maršala Tita bila je jedna od prvih želja sada već bivšeg čelnika zagrebačkog SDP-a Viktora Gotovca. No od toga neće biti ništa jer je Odbor za imenovanje naselja, ulica i trgova odbio taj prijedlog. Unatoč tome što je napravljen formalni korak u kojem je ime Josipa Broza Tita ušlo u Fond imena, ime trga neće se mijenjati, kaže predsjednica odbora Rada Borić.


-Naš stav prema fašizmu i prema antifašističkoj borbi je poznat, ali mislimo da u ovom trenutku Zagreb ima tema koje su važnije za naše sugrađane, ali mi od svoje antifašističke pozicije ne odustajemo-. 


Borić ističe da se kao politička opcija protive preimenovanjima trgova, jer takvi potezi kaže idu na teret građana


-Mi smo jednom imali nasilno preimenovan trg, zbog političkih igara bivšeg gradonačelnika Bandića i Zlatana Hasanbegovića-  Na tragu Rade Borić je i gradonačelnik Tomislav Tomašević koji je napomenuo da promjene imena trgova nisu prioritet gradske vlasti


-Rekao sam u svojoj kampanji i na početku mandata da nam promjene naziva trgova nisu prioritet, posebice u vremenu kada ih trebamo obnoviti od potresa. Ako je nešto i uvršteno u Fond imena to je na razini odbora, ali odluku na kraju donosi Gradska skupština. 


Na sjednici Odbora odbijen je i prijedlog saborske zastupnice Karoline Vidović Krišto za preimenovanjem Đorđićeve i Masarykove ulice, te ulice 29.10 1918.
Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.