Hrvatski radio

Radio Sljeme

Proračun veći za 300 milijuna kuna

23.07.2014.

15:55

Autor: Mario Mihaljević

HRT logo

HRT logo

Foto: HRT / HRT

Uoči sutrašnje sjednice Gradske skupštine u gradskoj upravi raspravljalo se o prihvaćanju prijedloga rebalansa proračuna koji iznosi 7 milijardi 300 milijuna kuna. Proračun je povećan zbog dobivenog spora grada Zagreba u kojem mu je priznat udio u porezu na dohodak.

Ako Gradska skupština prihvati prijedlog gradonačelnika Milana Bandića, gradski proračun od sutra rebalansom će se povećati sa 7, na 7 milijarde i 300 milijuna kuna. Razlog za povećanje od 4,28 posto  leži u nedavnom dobivenom sudskom sporu između države i Grada kojem mu je zakonski priznat udio u porezu na dohodak za financiranje decentraliziranih funkcija, rekao je pročelnik gradskog ureda za financije Slavko Kojić. Kojić je dodao da bi proračun koji će zbog namjenskih prihoda  biti iskorišten za dobrobit grada trebao biti prihvaćen.

Prihodi od poreza povećavaju se za 160 milijuna kuna, a uz to proračun se povećava zahvaljujući i sredstvima Europske unije (54 milijuna kuna) koja stižu s osnove apliciranja Grada Zagreba u sredstvima Fonda za zaštitu okoliša i energetsku učinkovitost. U Gradu procjenjuju da će prihodi od imovine biti veći za 62 milijuna kuna zbog većih prihoda od legalizacije dok bi se od kazni, upravnih mjera i ostalih prihoda u gradsku blagajnu trebalo sliti 32 milijuna kuna više.

Od sutrašnje skupštinske sjednice izdvajamo prijedlog odluke urbanističkog plana uređenja istočnog djela Martinovke, te prijedlog socijalnog plana Grada Zagreba do 2020-te, ali i prijedlog odluke o tome da do srpnja 2016. grad financira preseljenje svih pogona za uzgoj stoke koje se nalaze unutar granica zagrebačkog GUP-a ili njihovo zatvaranje ako ne postoje preduvjeti za premještanje.

 

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.