Hrvatski radio

Radio Sljeme

Prstom po globusu: Zemlja vodenih puteva - Bangladeš

30.10.2022.

08:55

Autor: Prstom po globusu, Vesna Jurić Rukavina

Iz Zemlje vodenih puteva-Bangladeš

Iz Zemlje vodenih puteva-Bangladeš

Foto: Spomenka Saraga / HRT Radio Sljeme

Bangladeš nije turističko odredište a prema nekim spoznajama niti će to uskoro postati na raznim kartama. To je jedna od najsiromašnijih i jedna od najgušće naseljenih zemalja svijeta.  Mnogi će reći i da je Bangladeš i „Zemlja vodenih puteva“ jer ima oko 8000 km vodenih putova; najvažniji su Ganges, Brahmaputra i Meghna, u koje mogu ući i morski brodovima. Dhaka glavni grad koji s predgrađem ima oko 15 milijuna ljudi je danas uglavnom trgovačko središte. Iz gužve se ima gdje pobjeći, možda i na najvišu točku te zemlje. Na vrh Keokradong, koji se nalazi na 1.230 metara nadmorske visine.Narodna Republika Bangladeš je država u južnoj Aziji, koja se prostire u istočnom dijelu regije poznate pod nazivom Bengal. Najveći dio Bangladeša zauzima aluvijalna močvarna nizina rijeka Gangesa, Brahmaputre i Meghne. Ta nizina (90% površine Bangladeša), koja je mjestimice samo 9 m iznad razine mora, sastoji se od područja sadašnje delte na jugu, oko 60 000 km² i područja stare fosilne delte na sjeveru, koja je 30 do 100 m viša od sadašnje. Prema sjeveru aluvijalna nizina prelazi u brežuljkaste ogranke gorja Khasi (Indija), a prema jugoistoku u ogranke vapnenačkoga gorja Mizo. Brežuljkasto tlo Chittagonga (do 1230 m), visoko prosječno 610 m, pruža se od sjevera prema jugu, pa je Bangladeš zemlja nizina. Mnogi će reći i da je „Zemlja vodenih puteva“ jer Bangladeš ima oko 8000 km vodenih putova; najvažniji su Ganges, Brahmaputra i Meghna, u koje mogu ući i morski brodovi.


Dhaka je glavni grad Bangladeša. Smještena je na rijeci Burigangi u srcu bengalske delte. Procjenjuje se da računajući okolicu Dhaka ima više od 15 milijuna stanovnika, čime je najveći grad u Bangladešu i jedan od najmnogoljudnijih gradova svijeta. Riječ Dhaka povezuje se s imenom dhaka drveta koje je nekad bilo vrlo često u tom području, dok drugi izvori navode podrijetlo imena od glazbala dhak ili dhaki, velikog udaračkog glazbala iz južne Azije koje su navodno rabili tijekom ceremonije proglašenja prijestolnice 1610. godine po naređenju mogulskog generala subahdara Islam kana I. Naziv Dhaka bi također mogao potjecati i od Dhakeshwari (skrivena božica). Ona je 800 godina staro božanstvo Božanske majke, čiji se hram nalazi u jugozapadnom dijelu grada.


Dhaka je trgovačko središte Bangladeša. Kupovna moć srednje klase je značajno veća nego u ostatku zemlje, što pogoduje razvoju tržišta luksuzne robe i robe široke potrošnje. Veliki broj stanovnika je zaposlen u malim prodavaonicama i dućanima, kao ulični prodavači, a u gradu ima i oko gotovo pola mijuna vozača rikši. Iako su rikše zanimljive i atraktivne turistima, ipak izazivaju prometni kaos i u mnogim dijelovima grada su zabranjene.


No gotovo trećina kućanstava živi ispod granice siromaštva, uključujući veliki broj onih koji dolaze sa sela u potrazi za poslom. Bangladeš nije turističko odredište a prema nekim spoznajama niti će to uskoro postati na raznim kartama, no to je zemlja koja nudi jedno posebno iskustvo, moglo bi se reći iznenađenje napominje direktorica Zagreb TOURFILM festivala Spomenka Saraga. Od mnogih zemalja u kojima je bila često se u mislima vraća u Bangladeš jednu od najsiromašnijih zemlja na svijetu. Bangladeš je drugi svijet, dovoljan je ruksak na leđima i osjećaj da se može biti što više lokalac. No ako se nakad netko uputi u Bangladeš potrebna je viza, preporučljivo se cijepiti protiv nekih bolesti, uzeti tablete protiv malarije, te se opskrbiti sprejevima protiv komaraca. Obvezno je ponijeti lagane cipele za pješačenje i planinarenje, jer iako smo u nizinskoj zemlji možda vas put ipak navede na najvišu točku te zemlje. Na vrh Keokradong, koji se nalazi na 1.230 metara nadmorske visine.


Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Prstom po globusu

Radio putopis obilježen je zapažanjima, dojmovima i razmišljanjima o svemu što zaokuplja autoričinu pažnju na putovanju. Riječ je najčešće i o potpuno nepoznatom ili tek otkrivenom. Vesna Jurić Rukavina "svojim" prstom iz tjedna u tjedan donosi nove priče iz Hrvatske ili svijeta.

Poslušajte u Slušaonici