Hrvatski radio

Radio Sljeme

Radnici Čistoće: Dok se ne ispune naši zahtjevi, Zagreb će se gušiti u smeću

23.01.2023.

09:50

Autor: Radio Sljeme

Radnici Čistoće jutros ispred sjedišta podružnice

Radnici Čistoće jutros ispred sjedišta podružnice

Foto: Matija Habljak / Pixsell

Vozila Čistoće jutros ne odvoze otpad. Radnici Čistoće spontano su pokrenuli štrajk zbog najave izvanrednog otkaza trojici zaposlenika koji su, navodno, spremnike s različitim vrstama otpada praznili u isto vozilo.

Više stotina radnika Čistoće okupilo se rano jutros ispred podružnice, kiši i jakom vjetru unatoč, kako bi iskazali nezadovoljstvo odlukom uprave koja je trojici njihovih kolega, uručila izvanredne otkaze. Pod cijenu otkaza, radnici danas ne izlaze na teren, poručio je jedan od prosvjednika Sabahudin Sedić.


- Prvi naš zahtjev je vraćanje radnika koji su dobili otkaz na posao. Napismeno od Uprave Holdinga i gradonačelnika, bez ikakvih sankcija. Druga stvar su naša prava. Mi do daljnjega ne idemo na teren dok ne budu ispunjeni naši zahtjevi. Tražimo povećanje osnovice, sistematizacija, povećanje koeficijenata i sve ostalo što se tiče kolektivnog ugovora. Želimo se izjednačiti sa svim drugim podružnicama, jer ne može radnik Zagrebparkinga imati plaću od 7500 kuna, a radnik Čistoće 5500. Ne idemo uopće van, Zagreb će se gušiti u smeću ako treba tjedan ili mjesec dana, no mi van ne idemo - poručio je Sedić.

Sabahudin Sedić, jedan od radnika Čistoće

Predstavnici sindikata u međuvremenu su došli do uprave Holdinga na sastanak kako bi smirili situaciju. Okupljenim radnicima obratio se Zdravko Stoilković, iz Samostalnog sindikata radnika u komunalnim djelatnostima, iznijevši zahtjeve uprave Holdinga.


- Traže da se prestane s blokadom rada Čistoće, da izađete na teren bez ikakvih sankcija, kao da ste normalno došli na posao. Budući da sindikati nisu organizirali prosvjed, mi ne možemo niti odlučiti što i kako dalje. Ta odluka je na vama. Ovdje smo u funkciji pregovarača i smirivanja tenzija. Odluka je vaša, a poruka Uprave je da će preispitati odluku o otkazu i zahtjev za zaštitu prava uputiti će se prema poslodavcu. Koliko sam shvatio, žele da se to napravi u kratkom roku - poručio je Stoilković, na što su mu radnici dobacili da ta odluka mora biti danas inače oni ne idu teren.


Sindikalist Zdravko Stoilković u obraćanju radnicima Čistoće

Programe Hrvatskoga radija slušajte na svojim pametnim telefonima i tabletima preko aplikacija za iOS, Android i Huawei.

Emisija

Zagrebački dnevnik

"Zagrebački dnevnik" središnja je informativna emisija Radio Sljemena. Donosi najvažnije vijesti iz našeg grada, ali i šire okolice - središnje i sjeverozapadne Hrvatske. Svakoga dana u 16.10 budite uz sljemensku frekvenciju i možete biti sigurni da je sve što u njemu čujete provjereno i aktualno.

Poslušajte u Slušaonici